”Azi, 19 decembrie 2021, marcăm opt ani de la vernisajul expoziției permanente, donație a familiei artistului, «Ofrandă Maramureșului și orașului natal: Atelierul sculptorului Gheza Vida»”, anunță cei de la Atelierul Memorial Gheza Vida din Baia Mare.

Odată cu sărbătoarea Centenarului marelui sculptor, a fost fondat Atelierul Memorial Gheza Vida

În 2013, o dată cu sărbătoarea Centenarului marelui sculptor, a fost fondat Atelierul Memorial Gheza Vida. ”Ca un omagiu adus memoriei și operei sale, familia artistului a donat lucrările din atelierul în care a creat Municipiului Baia Mare, oferind o moștenire culturală de neprețuit orașului natal, iar vizitatorii sunt beneficiarii unei opere artistice de excepție din expoziția permanentă”, scrie artist plastic Elena Veronica Vancea – custode.

Realizarea expoziției permanente și grija pentru buna funcționare a atelierului sunt datorate Asociației Ars Transsilvaniae Romania.

”Atelierul Memorial Gheza Vida cuprinde un mare număr de sculpturi, unele finalizate, care au fost în expoziții naționale și internaționale, altele în diferite faze ale creației. Menționăm expresivul Autoportret, realizat în anul 1963 la vârsta de 50 de ani a artistului, Măștile de la Moisei, Cușma dracului, Cap de țăran, Ursitoarele, Dragoș Vodă, Pădurea povestește, Nunta șerpilor, Omul pădurii, Amintiri din copilărie III, Copil la izvor – aceasta fiind ultima lucrare a artistului, realizată în anul 1980. Fiecare lucrare are în spate o poveste ce ne dezvăluie universul în care a trăit și a creat Gheza Vida”, menționează Elena Veronica Vancea.

Un itinerariu cultural-artistic ce străbate orașul trecând pe lângă obiective ce au legătură cu artistul

De opt ani, în ambianța Atelierului Memorial Gheza Vida s-au desfășurat numeroase evenimente. Seri culturale și de evocare a marelui sculptor, lansări de carte, expoziții de ceramică, grafică, pictură, sculptură. De-a lungul anilor, atelierul și-a deschis porțile și pe înserat la Noaptea muzeelor și la Noaptea Albă a Galeriilor.

O inițiativă recentă a Asociației Ars Transsilvaniae Romania (președinte, Acad. Marius Porumb) ce se va concretiza în viitorul apropiat este realizarea unui itinerariu cultural-artistic. Va străbate orașul trecând pe lângă obiective ce au legătură cu viața și opera artistului: Muzeul de Artă Centrul Artistic Baia Mare, Atelierul Memorial din Piața Libertății nr. 17 (centrul vechi), Muzeul Etnografic și de Artă Populară (unde se află Statuile de lemn ale Monumentului de la Moisei), Sfatul Bătrânilor de lângă Palatul Administrativ, Statuia Minerului (Piața Revoluției) și Serele cu Colecția de cactuși care îi poartă numele din Parcul Central.

Întreg materialul semnat Elena Veronica Vancea, aici.

Atelierul Memorial Gheza Vida (Baia Mare, Piața Libertății nr. 17) poate fi vizitat zilnic, de marți până sâmbătă, între orele 14.00 și 18.00, respectiv duminica, de la 12.00 la 16.00.

Sursă informații și foto: Atelierul Memorial Gheza Vida

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.