Două ateliere introductive de modelaj în lut și pictură sunt programate în această săptămână ”sub STEJAR”, în Târgu Lăpuș.

Primul atelier este ”Modelăm în lut Sub Stejar”. Al doilea, ”Pictăm cu Apolodor Sub Stejar”. Ambele sunt susținute de artiștii plastici Flavia-Carina Beldiman și Laurențiu Kiș. Doi artiști plastici care au ales de curând să se retragă în Târgu Lăpuș pentru a împărtăși și aici din talentul și pasiunea lor.

Ceramică în tehnici tradiționale, la Târgu Lăpuș

Flavia este din Brașov. A urmat studiile Liceului de Arte Plastice ”Hans Mattis Teutsch”, începând cu vârsta de 11 ani. A continuat cu studii în cadrul departamentului de ceramică – sticlă – metal al Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca. A beneficiat de burse în SUA (la Northern Michigan University) și în Polonia (Academia de Arte Plastice ”Eugenius Geppert” din Wroclaw). ”În Polonia am reușit să îmi găsesc un drum, sub îndrumarea artistului Michal Puszczynski, care mi-a arătat o lume cu totul nouă pentru mine, tehnicile tradiționale de ardere a ceramicii”, spune Flavia.

”Unul din motivele pentru care mă aflu în Târgu Lăpuș astăzi este și acela că îmi doresc construirea unui atelier aici, unde să pot lucra ceramică folosind tehnici tradiționale și cred că acesta este un loc potrivit”, mărturisește brașoveanca stabilită în Maramureș.

Inspirația din natură

Laurențiu este din Cluj-Napoca, dar și-a petrecut mare parte a copilăriei în Târgu Lăpuș. Încă din anii de liceu a început să lucreze cu un pietrar. Acesta i-a arătat una din cele mai clasice tehnici ale sculpturii, cioplitul în piatră. Mai târziu a făcut cunoștință cu modelarea metalului la forjă. Stejarul l-a cunoscut când a ajuns ucenic. A urmat studiile la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca.

”Astăzi mă aflu din nou în locurile unde am copilărit pentru că este un loc care mă inspiră, mai ales fiind atât de aproape de natură. Natura fiind o temă pe care am început să o introduc tot mai des în arta mea și chiar să o folosesc direct în demersul meu artistic”, spune Laurențiu.

Cele două ateliere sunt programate joi și vineri (4 și 5 noiembrie), între orele 12.00 și 14.00.

Detaliile sunt disponibile aici.

Informații și foto: sub STEJAR

CITEȘTE ȘI:
A revenit în Țara Lăpușului și a transformat stejarul copilăriei în loc de ”joacă” artistică

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.