Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare este celebrată nu o dată, ci de două ori pe an: o dată la sosirea păsărilor migratoare, a doua oară la plecarea lor. Dacă în acest an în 9 mai a fost sărbătorită venirea înaripatelor, astăzi le spunem ”la revedere”.

La inițiativa secretariatelor celor două tratate ale Națiunilor Unite, Convenţia privind Conservarea Speciilor Migratoare de Animale Sălbatice (CMS) şi Acordul privind Conservarea Păsărilor de Apă Migratoare African-Eurasiatice (AEWA), Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare este sărbătorită de două ori pe an, în cea de-a doua săptămână din lunile mai și octombrie, la sosirea și la plecarea păsărilor migratoare, informează Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP).

”Păsările migratoare sunt indicatori ai ecosistemelor, biodiversităţii şi schimbărilor climatice, ajută la dispersarea semințelor și polenizare, intervin în controlul dăunătorilor prin consumul de insecte şi rozătoare dăunătoare agriculturii, au rol esenţial în circuitul nutrienţilor în natură etc.”, se arată în comunicatul MMAP.

Evenimente virtuale și un val de interacțiuni online se așteaptă să aibă loc în țări din întreaga lume, pentru celebrarea Zilei Mondiale a Păsărilor Migratoare, cu programe educaționale oferite online de multe școli, centre ecologice, ONG-uri, grădini zoologice, muzee și biblioteci.

Tema aleasă în anul 2020, “Păsările conectează lumea noastră”, evidențiază importanța conservării păsărilor migratoare, restabilirii conectivității ecologice și păstrării integrității ecosistemelor care susțin migrația lor.

”În timpul migrației, păsările parcurg distanțe foarte lungi, conectând țări cu politici de mediu, legislaţie şi măsuri de conservare diferite, oameni și continente. Căile de migrație ale păsărilor migratoare conectează situri critice-cheie, arii importante pentru păsări, arii de protecție specială avifaunistică care trebuie protejate și gestionate corespunzător, întrucât ele oferă habitatele naturale necesare pentru hrănire, reproducere, cuibărire și adăpostire, necesare în timpul migrațiilor lungi pentru supraviețuirea și bunăstarea lor”, subliniază reprezentanții MMAP.

”De-a lungul călătoriei, păsările migratoare întâmpină numeroase presiuni, precum: braconajul, practicile agricole nesustenabile, defrișările, poluarea, dezvoltarea infrastructurii (construcții, extinderea rețelelor de linii electrice aeriene și parcuri eoliene), schimbările climatice, utilizarea pesticidelor, otrăvirea cu plumb, care contribuie la creșterea mortalității lor”, atrag atenția cei de la MMAP.

La nivel global, această sărbătoare contribuie la protecţia păsărilor migratoare. Marcarea Zilei Mondiale a Păsărilor Migratoare reprezintă o campanie de conştientizare publică pentru refacerea habitatelor și ecosistemelor degradate, în vederea conservării speciilor de păsări migratoare din întreaga lume, îndeosebi a celor aflate într-o stare nefavorabilă de conservare.

Mai multe informații despe Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare sunt disponibile aici.

Sursă informații și foto: Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, worldmigratorybirdday.org

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.