Adunarea Generală a Națiunilor Unite a declarat 29 septembrie Ziua internațională de conștientizare asupra risipei și pierderilor de alimente.

”Prin sărbătorirea acestei zile se urmărește promovarea solidarității naţionale şi internaţionale în lupta împotriva foametei, a malnutriţiei şi a sărăciei, precum și transferul de cunoştinţe, dar şi de echipamente către ţările în curs de dezvoltare, mai ales în sprijinul micilor fermieri, informarea, conștientizarea și educarea consumatorilor asupra impactului negativ pe care îl produce risipa de alimente asupra tuturor resurselor naturale, umane etc.”, se arată în comunicatul InfoCons.

În noul context creat de pandemie, subiectul este cu atât mai actual. ”Criza provocată de noul coronavirus a demonstrat cât de vulnerabili suntem cu toții și cât de important este să restabilim echilibrul între activitatea umană și natură. Devine tot mai evidentă necesitatea asigurării unui echilibru mai bun între natură, sistemele alimentare și biodiversitate – pentru a proteja sănătatea și bunăstarea populației și, în același timp, pentru a spori competitivitatea și reziliența Uniunii Europene”, consideră InfoCons.

InfoCons lansează cu prilejul Zilei internaționale de conștienizare asupra risipei și pierderilor de alimente numărul scurt 0219615, număr cu tarif normal în rețeaua Telekom, apelabil din toate rețelele, pentru informarea consumatorilor și mai ales pentru sesizări în privința risipei și pierderilor alimentare.

9 sfaturi de la InfoCons pentru reducerea risipei alimentare
1. Cumpără inteligent în cantități moderate!
2. Învață să utilizezi mai bine resturile alimentare!
3. Verifică ce ai în casă și planifică-ți mesele în concordanță!
4. Cumpără legume și fructe care arată mai puțin bine, deoarece au aceleași proprietăți!
5. Planifică-ți porțiile!
6. Atenție la modul de păstrare și depozitare al alimentelor!
7. Citește eticheta și fă diferențe între: “A se consuma de preferință înainte de…” și “A se consuma până la…”!
8. Transformă deșeurile alimentare în compost!
9. Împarte cu ceilalți mâncarea rămasă!

Detaliile legate de aceste sfaturi sunt disponibile aici.

Conform Agendei 2030 pentru dezvoltarea durabilă, adoptată de ONU, România și-a asumat reducere cu 50% a risipei alimentare până în anul 2030.

Sursă informații și foto: InfoCons

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.