Artistul Gheorghe Codrea, cetățean de onoare al municipiului Sighetu Marmației

Gheorghe Codrea este, de ieri, cetățean de onoare al municipiului Sighetu Marmației. La 95 de ani, și-a făcut în acest an debutul expozițional pe simezele orașului natal cu „Șapte taine. O retrospectivă maramureșeană Gheorghe Codrea”.

Carieră întinsă pe șapte decenii

Născut în 2 martie 1928 la Sighetu Marmației, Gheorghe Codrea (membru UAP din 1958) are o carieră artistică întinsă pe șapte decenii. A studiat pictura la Institutul de Arte Plastice „lon Andreescu” din Cluj-Napoca. Sub îndrumarea unor profesori precum Catul Bogdan, Aurel Ciupe, Nagy Imre, Andrassy Zoltan. Între 1952-1955 a continuat studiile în scenografie la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti. Acolo unde i-a avut ca profesori pe Alexandru Moscu, Toni Gheorghiu și Walter Siegfried. S-a stabilit în Cluj-Napoca în 1956, fiind scenograf-artist al Operei Române timp de 35 de ani neîntrerupți, până la pensionare.

”Opera sa, de o frumusețe covârșitoare”

”Pictor și scenograf recunoscut, născut în municipiul nostru și absolvent al Liceului Dragoș Vodă, domnul Codrea este un om de o modestie rară, care anul acesta a împlinit venerabila vârstă de 95 de ani. Din fericire parte din opera sa, de o frumusețe covârșitoare, a fost expusă de curând și la Sighetu Marmației. Consider că tinerii noștri au o nevoie acută de adevărate modele, iar domnul Codrea poate fi considerat un model de dedicare și pasiune, dar și o valoroasă sursă de inspirație”, transmite primarul Vasile Moldovan.

La 95 de ani, debut expozițional în orașul natal

După o primă întâlnire cu publicul maramureșean în expoziția organizată la Galeria de Artă UAP Baia Mare în luna martie a acestui an, artistul Gheorghe Codrea și-a făcut în aceeași lună debutul expozițional pe simezele orașului natal. Cu expoziția „Șapte taine. O retrospectivă maramureșeană Gheorghe Codrea”.

”Operele de artă prezente în expoziție ilustrează aspecte biografice prin prisma anotimpurilor, experiențe și trăiri transpuse în imagini familiare: peisajele pline de farmec, turlele bisericilor maramureșene, tradițiile unificatoare din comunitate și credințele străvechi transmise din generație în generație. Artistul a realizat aceste lucrări după mai multe decenii de la părăsirea ținuturilor natale, aspect care ilustrează caracterul de omniprezență a imaginarului maramureșean în conștiința sa”, menționează curatorul Alexandra Ilnițchi-Ardelean.

Sursă foto: Vasile Moldovan, Galeria de Artă UAP Baia Mare

CITEȘTE ȘI:
”Răsfoind” anotimpuri alături de Gheorghe Codrea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.