Trienala Internaţională de Pictură ”Pătratul de argint” este o întâlnire a pictorilor din aceeaşi regiune carpatică, respectiv din Polonia, Slovacia, Ucraina, Ungaria și România.

”A fost prima iniţiativă culturală internaţională de amploare gândită cu scopul de a promova şi a documenta tendinţele actuale ale artei din regiunile de frontieră ale celor cinci ţări participante. Până în anul 2003, manifestarea a fost bienală, după care s-a decis ca evenimentul să fie organizat o dată la trei ani. Scopul principal al proiectului este să învăţăm despre munca artiştilor care trăiesc dincolo de graniţe. Trienala Internaţională de Pictură a Regiunii Carpatice «Pătratul de Argint» este acum cea mai mare manifestare artistică contemporană din Europa”, precizează prof. Janusz J. Cywicki – directorul Galeriei de Artă Modernă din Przemyśl şi coordonator al manifestării.

Din 9 decembrie, pe simezele galeriei Hollósy a Centrului de Artă Contemporană ”Colonia Pictorilor” vor fi expuse tablouri ale unor artiști plastici din cele cinci țări, România fiind reprezentată de Gabriela Bohnstedt Gavrilaş, Teodora Laura Ghinea, Gabriela Luciana Kiraly, Adriene Greti Papiu şi Nicolae Suciu. Expoziția va putea fi vizitată până în 9 martie 2024.

Trienala beneficiază de patronajul Preşedintelui Republicii Polone, al Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, al Conducătorului Provinciei Podkarpackie, al primarului oraşului Przemyśl, dar şi al celor mai importante galerii de artă poloneze din regiunile Rzeszów şi Krosno şi, din 2012, al celei din Kielce. Parteneri sunt, şi la această ediţie, Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea, Centrul de Artă Contemporană ”Colonia Pictorilor” din Baia Mare, Galeria ”Vychodoslovenska” din Košice şi Galeria ”Sariśska” din Prešov (Slovacia), Academia de Arte Plastice din Liov (Ucraina), Muzeul ”Modem” din Debrecen, Muzeul ”Herman Ottó” şi Galeria de artă din Miskolc (Ungaria).

Mai multe detalii, aici.

Sursă: Colonia Pictorilor

CITEȘTE ȘI:
”Culorile Maramureșului”, la Art Safari

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.