Criza de timp este una extrem de des invocată. Chiar dacă nu vă putem oferi extra porții de timp (deși ne-am dori), vă putem invita să vizitați expoziția ”Călătorie în universul ceasului” de la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş. Acolo unde veți avea senzația (dar doar pentru o clipă) că… aveți timp.

Asta datorită colecției de orologerie formată din aproximativ 300 de piese. Cele mai vechi, din secolul XVIII. Cele mai recente, din secolul XX. ”Istoria deosebit de interesantă, de la cadranele solare la ceasurile mecanice, din antichitate până astăzi, ne dezvăluie apariţia şi evoluţia în timp a unui nou meşteşug, ceasornicăria”, specifică gazdele expoziției, menționând că ingeniozitatea tehnică şi artistică oferă colecţiei de orologerie complexitatea specifică unui patrimoniu cu mare căutare la publicul vizitator. Colecţia de ceasornice prezentată în cadrul expoziţiei ”Călătorie în universul ceasului” a fost deschisă publicului în 27 mai 2003.

O călătorie fascinantă care începe cu ceasurile de buzunar. ”Mecanisme delicate, cele mai multe funcţionând pe baza principiului Anker, erau montate în carcase deseori înnobilate de metale preţioase, cadrane emailate, instalaţii sonore iar capacele de protecţie erau inscripţionate şi frumos ornamentate cu diferite scene inspirate din viaţa de zi cu zi. Atmosfera de epocă din acest spaţiu în care parcă <<timpul stă în loc>> este în mod fericit completată cu piese de mobilier, obiecte decorative şi singurul velociped din patrimoniul nostru care, de altfel, este un mijloc de deplasare folosit de meşterii ceasornicari acum mai bine de 100 de ani”, vin detaliile din partea celor de la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie.

Cu mecanisme fabricate în diferite ateliere europene din Germania, Austria, Elveţia, Franţa, Italia, România, dar și provenind de pe alte continente. ”Predomină pendulele de perete, cu gong şi greutăţi, cu tragere la 8, 10 sau chiar 100 de zile, din secolele XIX şi XX (prima jumătate), ale căror mecanisme sunt adăpostite în impresionante cutii (tip mobilă), de construcţie manuală, cu frumoase elemente decorative”, informează reprezentanții muzeului băimărean.

Din această colecţie de ceasuri sunt unele piese care se detaşează de celelalte. De exemplu cel mai vechi exponat este o pendulă de perete, contemporană Revoluţiei Franceze (1789-1799); cel mai impunător este un ceasornic de perete, cu mecanism sonor şi tragere la 8 zile, a cărui cutie de lemn are o lungime de 135 cm; cea mai mică pendulă de perete măsoară 10/6,5 cm.

Pe lângă această expoziție, vizitatorii mai pot vedea, în cadrul expoziției permanente a muzeului, alte nouă expoziții tematice: Necropola tumulară de la Lăpuş. Istoricul cercetărilor arheologice; Cetatea de piatră – Cetatea Chioarului; Baia Mare – Piața Cetății. Vestigii arheologice; Rivulus Dominarum. Vestigii arheologice din Baia Mare – Centrul Istoric; ”Suba Zoltán – omul din spatele aparatului de fotografiat”; Baia Mare – oraș liber regal; Maramureșul și Marea Unire (1918); ”Tot înainte!” Elev în România comunistă; Minerit și civilizație în Maramureș.

Biletul de acces, în valoare de 6 lei (adulți) și 3 lei (copii, preșcolari, școlari, studenți, pensionari) se procură de la casa de bilete. Accesul persoanelor cu dizabilități este gratuit. Programul de vizitare este de marți până duminică, între orele 10.00 și 16.30 (ultima intrare).

Prezentarea integrală a expoziției o găsiți aici.

Informații și fotografii: Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.