Maramureșul are numeroși crescători de albine. Mierea acum se vinde cu 25 de lei borcanul de 720 grame, însă sunt locuri unde prețurile sunt și mai mari. Și găsim miere de rapiță, de salcâm, de flori de tei etc. Fiecare după cum îi place. Am discutat puțin despre problemele apicultorilor din Maramureș cu Mircea Ciocan, și el crescător de albine, președintele ROMAPIS.
„Avem în Maramureș crescători de albine, iar norocul nostru este că suntem o zonă agrară cu toate formele de relief. Avem zonă montană, avem cu pășune, cu oierit și destul de puțin cu agricultură intensivă. Apicultorii noștri sunt și ei afectați de problemele care există. Se valorifică rapița din partea de vest, pa parcursul verii se merge la floarea soarelui până în Delta Dunării. Floarea soarelui este un magnet pentru albine, mai ales că în ultimii ani au fost probleme cu salcâmul, fie a înghețat, fie nu s-a putut valorifica. E mult mai blândă vremea dinainte de a treia decadă a lunii mai. În aprilie e mult mai blândă vremea, rapița poate fi foarte bine valorificată. La salcâm e mai zgomotos, apoi avem floarea soarelui care e cea mai importantă sursă. Dacă e tratată, atunci sunt probleme. Mor albinele pe capete.
Produsele apicole sunt foarte sănătoase dacă sunt produse de tine sau de cineva din familie. Ce e pe piață, în supermarketuri nu e produs apicol sau conține urme de produse apicole. Cea mai generoasă miere avea 20% miere, la controalele pe care le-am făcut, asta s-a găsit în urma unor controale în magazine. Costurile de producție la apicultori sunt de peste 15 lei la kilogramul de miere. Nu are cum să fie 9 lei borcanul. Prețul din piață al mierii reflectă acum munca apicultorului. Fiecare tip de miere are o încărcătură de polen, o floră specifică unei zone. Care e diferența dintre mierea chinezească și mierea de pe piața europeană? Chinezii pornesc procesul invers. Sunt tot timpul prezenți la conferințele despre contrafacerea mierii. Pentru a ști să construiască o miere care să nu fie detectabilă.
Ei au foarte multă trestie de zahăr, nu au flori de munte, alte zone de unde albina să facă ce are de făcut. E ca și cum aș hrăni eu acum albinele cu glucoză, cu zahăr…”, a declarat Mircea Ciocan.
Dragoș HOJDA