Despre timp, despre Anul Nou și semnificațiile acestuia ne povestesc cei de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Liviu Borlan” Maramureș. Azi lăsăm un an în urmă, mâine ne luăm de braț cu un alt an și mergem mai departe…
Timpul în general este neîntrerupt și oamenii, pentru a putea să-l înțeleagă, să-l stăpânească și să-l organizeze, l-au tăiat în felii; au observat mersul astrelor, mersul anotimpurilor și au creat Anul. Anul Nou este, cum se spune în Maramureș, ”o zi la anul”, și latinii spuneau că este ”festum incipium”. Cum începeai însemna că va fi tot anul celălalt. Nu numai că trebuia să faci acte augurale, dar trebuia să eviți să faci acte care ar putea fi de rău augur. Trebuie să urezi, să faci acte de propițiere. Tot sistemul nostru de felicitare, de la simpla urare „la mulți ani” până la colindele cele mai complicate sunt de fapt acte de propițiere, făcute pentru ca să ne meargă bine. Astfel că acest prezent al sărbătorilor nu este numai un act de trecere, ci și o acțiune asupra anului care vine, căci niciodată cel nou nu va fi repetarea celui vechi. Va fi ceva în plus, iar aceasta ține de dinamica vechilor obiceiuri.
Sărbătoarea de Anul Nou este o sărbătoare ciclică. Începe în ultima săptămână a lui decembrie și se termină în 6 ianuarie. Se așază peste un prag Noul An; de când Iuliu Cesar, la anul 708 de la întemeierea Romei, a stabilit Noul An la 1 ianuarie și i-a dat acestei treceri o conotație politică – fiindcă era data la care proconsulii intrau în funcție, deci era un nou an de guvernare – de atunci Anul Nou se așază peste prag. Întâi ianuarie este pragul și cele 12 zile se așază peste acest prag… tot ciclul este un ciclu de trecere; de fapt trecere dintr-o perioadă de vegetație sau dintr-un răstimp de munci în celălalt răstimp de munci. (Mihai Pop – din revista Memoria Ethnologica nr. 1)
Sursă informații: Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Liviu Borlan”. Foto: eZiarultău
CITEȘTE ȘI: „Paznicul Cibinului” este cel mai bătrân brad din România