Ansamblul „Transilvania”, premiu de excelență din partea Uniunii de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România

Ansamblul Folcloric Național ”Transilvania” (Sursă foto arhivă: Ansamblul Folcloric Național ”Transilvania”)

Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) a celebrat 30 de ani de activitate printr-o Gală Aniversară, care a avut loc la Ateneul Român. Un eveniment în cadrul căruia Ansamblul Folcloric Național „Transilvania” din Baia Mare a câștigat un premiu de excelență pentru întreaga activitate.

„În anii ’90, legislația privind drepturile artiștilor era plină de necunoscute. În contextul Legii nr. 35/1994 privind timbrele culturale, care oferea doar uniunilor de creație posibilitatea de a beneficia de aceste fonduri, se conturează ideea unui organism dedicat exclusiv susținerii muzicienilor interpreți, căci din peisajul uniunilor de creație lipsea segmentul artiștilor interpreți, vectorii principali ai transmiterii actului muzical către public.

Această inițiativă a pregătit terenul pentru înființarea în 1995 a UCIMR, prima asociație a artiștilor interpreți, dedicată exclusiv realizării și implementării de proiecte culturale. Astfel, de 30 de ani, asociația a contribuit la îmbogățirea peisajului cultural român, promovarea valorilor artistice autentice românești în străinătate, generarea de oportunități pentru afirmarea tinerilor artiști și la susținerea materială a artiștilor pensionari, care a contribuit la retenția artiștilor în România în contextul exodului masiv”, explică Ștefan Gheorghiu, fondator și președinte UCIMR.

Cei 30 de ani de activitate ai UCIMR au fost celebrați printr-o Gală Aniversară, care a avut loc la Ateneul Român. În cadrul galei, au fost decernate premii aniversare pentru instituții și orchestre fondatoare ale asociației UCIMR, precum și premii de excelență pentru întreaga activitate. Un astfel de premiu de excelență a câștigat Ansamblul Folcloric Național „Transilvania” din Baia Mare la categoria grup folcloric, distincție pentru care au mai fost nominalizate două ansambluri: „Doina Gorjului” Târgu Jiu și „Ciprian Porumbescu” Suceava.

Ansamblul din Maramureș a primit acest premiu pentru întreaga activitate cultural-artistică desfășurată de-a lungul celor 66 de ani de existență. ”Mulțumim din suflet întregului Consiliu Director UCIMR pentru recunoașterea muncii și pasiunii noastre, dar și domnului director Ștefan Gheorghiu, inițiatorul acestui demers, pentru viziune, implicare și susținere constantă a tuturor creatorilor, interpreților şi muzicienilor din țară. Această apreciere ne onorează profund și ne motivează să ducem mai departe, cu și mai multă dăruire, moștenirea culturală a acestui neam”, spun reprezentanții Ansamblului Folcloric Național „Transilvania”.

CITEȘTE ȘI:
Baia Mare | În 13 aprilie, o nouă ediție a concertului de pricesne și muzică religioasă „Din suflet de creștin”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.