Thorma János (Kiskunhalas, Ungaria, 1870 – Baia Mare, 1937) s-a născut în 24 aprilie. ”Artist emblematic, profesor și unul dintre pilonii fondatori ai Școlii de pictură de la Baia Mare, alături de inițiatorul ei, Hollósy Simon. Cu o activitate artistică și pedagogică întinsă pe parcursul mai multor decenii, este recunoscut drept unul dintre cei mai importanți mentori ai Centrului Artistic Baia Mare”, menționează reprezentanții Muzeului Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare». Care îi și schițează un portret în cuvinte din care spicuim.
Stabilit în Baia Mare din 1884, Thorma János a fost inițiat în artă de Horváth Henrik (care l-a inspirat și pe Réti István). Și-a continuat studiile la Budapesta (1887-1888), München (1888-1890) și, pentru un scurt timp în 1889, la Academia Regală Bavareză. Și-a desăvârșit formarea la Paris (Academia Julian, 1891-1895).
Încă de la debut, Thorma János a fost recunoscut prin premii notabile la Paris (1894), Budapesta (1896) și pentru lucrarea „1 Octombrie”, care i-a adus Premiul Casino (1903) și medalii la St. Louis (1904) și München (1905).
După 1901, odată cu plecarea definitivă a lui Hollósy Simon din Baia Mare, Thorma János li s-a alăturat lui Ferenczy Károly, Iványi Grünwald Béla și Réti István în fondarea Școlii Libere de Pictură. Cu Réti István, în 1909, a elaborat programul de modernizare al școlii, inițiind demersuri, inclusiv prin subvenții, pentru construirea de noi ateliere, obținerea de fonduri, asigurarea transportului gratuit pentru studenți și sprijinirea funcționării școlii pe timp de iarnă.
A fost membru fondator al Asociației Pictorilor Băimăreni (1911), iar din 1914 a preluat integral conducerea administrativă și pedagogică a Școlii libere de Pictură. După decesul lui Ferenczy Károly (1917), Thorma János a preluat o responsabilitate administrativă extinsă, la Școala de Pictură din Baia Mare, până în 1927. În semn de recunoaștere a activității sale pedagogice, Casa Regală a României l-a decorat cu medalia culturală „Bene Merenti” în 1924. În 1937, anul morții sale, a fost ales președinte al Asociației Artiștilor Plastici.
A avut o activitate expozițională intensă, expunând frecvent în Baia Mare și Budapesta, precum și în numeroase metropole culturale europene. Lucrări semnificative se găsesc în muzeele din Baia Mare, Satu Mare, Cluj-Napoca, Târgu Mureș și Arad, precum și în colecții private. Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» deține în patrimoniu 16 picturi ale marelui artist, dintre care două sunt incluse în categoria Tezaur a Patrimoniului Național Cultural Mobil, reprezentând o mărturie prețioasă a valorii artistice naționale.

CITEȘTE ȘI:
Expoziția retrospectivă József Klein, itinerată la Galeria Cetății Târgu Mureș