Sticla este un material impresionant, care ne fascinează prin claritate și prin multiplele sale utilizări, de la geamuri și obiecte decorative, până la dispozitive tehnologice. Proprietatea sa cea mai cunoscută este transparența, dar te-ai întrebat vreodată de ce este transparentă și dacă putem să ne bronzăm prin ea? Răspunsul se află în interacțiunea dintre lumină și structura atomică a sticlei.

Alături de alte câteva componente, sticla este compusă în principal din dioxid de siliciu (SiO2), a cărui structura atomică constă în legături covalente puternice între atomii de siliciu și oxigen. Această rețea de atomi formează un material amorf, adică atomii sunt aranjați într-o structură cristalină dezordonată.

Lumina vizibilă este formată din fotoni, particulele energiei electromagnetice. Atunci când lumina vizibilă întâlnește sticla, fotonii au o energie precisă, corespunzătoare spectrului vizibil. Pentru ca un foton să fie oprit, adică absorbit de un material, energia sa trebuie să corespundă diferenței de energie dintre două niveluri electronice din materialul respectiv.

În cazul dioxidului de siliciu, energia fotonilor din spectrul vizibil nu este suficientă pentru a interacționa cu electronii din sticlă. Altfel spus, fotonii din lumina vizibilă nu au energia necesară pentru a fi absorbiți de către electronii din structura SiO2. De aceea fotonii trec prin material fără a interacționa semnificativ cu acesta, iar sticla devine transparentă pentru lumina vizibilă.

Deși sticla este transparentă pentru lumina vizibilă, ea nu este complet transparentă pentru toate lungimile de undă ale luminii. Radiațiile ultraviolete (UV), o formă invizibilă a luminii, au o energie mai mare decât lumina vizibilă și, de aceea, o parte din aceste radiații poate fi absorbită de electronii din SiO2. Acesta este motivul pentru care sticla poate proteja împotriva unor radiații UV.

Un aspect interesant pentru mulți este dacă putem să ne bronzăm prin sticlă, știind că bronzarea este cauzată de expunerea la radiațiile ultraviolete, care stimulează producerea de melanină în piele. Răspunsul simplu este: nu, nu putem să ne bronzăm eficient prin sticla obișnuită. De aceea, chiar dacă stai lângă o fereastră însorită, majoritatea radiațiilor UV responsabile pentru bronzare nu vor trece prin sticlă pentru a ajunge la pielea ta și vei primi foarte puțină expunere, insuficientă pentru a te bronza.

Există, totuși, o sticlă specială, cum ar fi sticla de cuarț compusă aproape în întregime din dioxid de siliciu (SiO₂), cu o puritate de aproximativ 99,9%, care permite trecerea unei părți mai mari din spectrul UV, dar această sticlă nu este folosită în mod obișnuit pentru ferestrele caselor, ci mai degrabă în echipamente științifice și industriale.

Așadar, dacă vrei să te bronzezi, va trebui să ieși și să te expui direct la Soare, deoarece sticla ferestrei tale nu va lăsa să treacă suficientă radiație pentru a-ți bronza pielea. La fel cum, pentru a te bucura de un bronz real, trebuie să ieși din confortul căminului și să simți razele Soarelui direct pe piele, și în viață, adevăratele experiențe și realizări cer să ieșim din zona de confort. Fereastra prin care privești lumea îți poate oferi o imagine clară, dar nu îți va oferi niciodată căldura autentică și transformatoare a experiențelor directe. Prin urmare, nu lăsa barierele invizibile să te țină pe loc, îndrăznește să ieși, trăiește din plin și lasă-ți sufletul să se bronzeze în lumina autentică a vieții.

Vasile Petrovan
Foto (c) eZiarultău

Johann Bessler

CITEȘTE ȘI:
Angoase științifice | Roata Bessler

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.