Celebrele texte vedice, vechi de mii de ani, sunt considerate astăzi comoara spirituală și filozofică a hinduismului, lumina care îi călăuzește pe credincioși în căutarea de a atinge Divinul și de a trăi o viață plină de devotament și înțelepciune. Citirea și recitarea zilnică a versurilor sacre (himne, rugăciuni, tratate filozofice și ritualuri) reprezintă acte de adorare menite să aducă pacea interioară și liniștea sufletească a practicanților.
În ciuda înțelepciunii și profunzimii lor remarcabile, în lumea occidentală extrem de inventivă au devenit subiectul unor speculații conspirative care, din motive necunoscute, adaugă perspectivei hinduse o nouă dimensiune mistică, cu totul aparte.
Cele patru secțiuni (Rigveda, Samaveda, Yajurveda și Atharvaveda) sunt considerate revelații divine primite pe căi transcedentale timp de 1000 de ani de înțelepții Rishii de la zeii hinduși. Primele versuri au apărut în jurul anului 1500 î.H. și ultimele în jurul anului 500 î.Hr., o perioadă marcată de o societate indiană rigidă, în care sacerdoții (brahmanii) jucau un rol central în viața religioasă și socială.
Redactate și transmise oral, fiind păstrate cu grijă de castelele superioare ale societății, sunt pline de simboluri, imagini și concepte esoterice care adesea rămân enigmatice pentru cei care le studiază. Unul dintre cele mai fascinante aspecte ale vedelor este natura lor mistică, deoarece conțin himne și cânturi care descriu ritualuri și ceremonii complexe, dar care uneori par să ascundă înțelesuri mai profunde.
De exemplu, Rigveda, cea mai veche dintre scrieri, conține o colecție de peste 1.000 de himne dedicate diferitelor zeități dar și fenomenelor naturale. Este plină de metafore și simboluri care par să ascundă înțelesuri adânci despre relația dintre om și divinitate, om și natură. Din acest motiv au devenit surse de inspirație dar și subiectul speculațiilor conspirative.
Există teorii care sugerează că aceste texte conțin cunoștințe ascunse despre tehnologii avansate și extratereștrii, secrete păstrate sub sigiliu de elitele religioase sau chiar guvernamentale. Speculațiile se bazează adesea pe interpretări subiective ale unor pasaje obscure sau, cum se întâmplă de obicei, pe extrapolări fantastice ale unor concepte abstracte.
Interesant este că, pe lângă aprigii susținători ai fenomenelor paranormale, aceste speculații sunt adesea promovate de așa-numiții cercetători alternativi. De exemplu, unii dintre ei susțin că aceste scrieri conțin indicii despre mașinării zburătoare sau alte dispozitive de înaltă tehnologie.
Îmi aduc aminte de un articol pe care l-am scris cu ceva timp în urmă, legat de vestita ”Vaimanika Shastra”, în traducere ”știința aeronauticii”, un fals modern ce explică pasaje vedice și care a aprins spiritele pe plan mondial după ce a atras atenția susținătorilor ”teoriei astronauților antici”.
În primul rând, în antichitatea indiană nu a existat termenul de aeronautică. Apoi, minunatul manuscris cu o vechime de șapte mii de ani a fost scris de fapt între anii 1918-1923, de mediul Pandit Subbaraya Shastry (1866-1940) care, pus în fața dovezilor, a recunoscut că a compus-o prin ”scriere automată” datorită unei ”dictări psihice” făcute de unul dintre cei șapte înțelepți Rishii.
Nerușinarea devine evidentă prin faptul că misteriosul manuscris vedic a apărut la câteva luni după deschiderea „Academiei Internaționale de Cercetare Sanskrită” din anul 1951 și a fost făcută publică de nimeni altul decât de GR Josyer, fondatorul acestei instituții. Convenabil, nu-i așa?
Ar trebui să credem că este vorba de o simplă coincidență, sau poate sunt de vină destinul și voința divină, ceea ce pe mine mă depășește complet. Fără să o lungesc, prefer să vă arăt obiectul zburător supertech, interplanetar și intergalactic, cu valențe superluminice, descris în această minunată scriere.
În astfel de cazuri o imagine valorează cât o mie de cuvinte. Copiată de pe Wikipedia, imaginea aripilor și a cozii care fâlfâie cu o eficiență incredibilă ne inspiră o încredere deplină, așa cum un pește își găsește confortul în nisipul fierbinte din Sahara sau cum un elefant se transformă brusc într-o gazelă agilă în savanele tanzaniene.
Vasile Petrovan
Imagine deschidere (c) Pixabay
CITEȘTE ȘI:
Angoase științifice | Erori glumețe