Paralia-Katerini (Grecia) - nostalgia vine toamna... (Cristian)

Voucherele de vacanță, acordate atât personalului din sectorul public, cât și celui din sectorul privat pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de efectuarea concediului de odihnă în regim de turism intern, au produs un impact pozitiv din punct de vedere economic și social. În acest sens, Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri – Direcția Generală Turism, alături de Asociația Profesională a Emitenților de Tichete (APET), demarează o campanie de informare, prin intermediul căreia încurajează angajatorii să ofere vouchere de vacanță salariaților.

Această campanie, prin care încurajăm angajatorii să ofere vouchere de vacanță salariaților, este rezultatul unei informații care a ajuns la noi, și anume că – în mediul privat – lumea nu era conștientă de faptul că le poate utiliza. Pentru o perioadă îndelungată de timp cred că a rămas în conștiința tuturor că aceste vouchere de vacanță pot fi utilizate doar de sistemul public. Într-adevăr, au fost utilizate în sistemul public, dar, subliniez încă o dată, ele sunt disponibile și pentru mediul privat. Diferența este că, în sistemul public, voucherele de vacanță au o valoare de 1.450 lei, iar în cazul privaților poate ajunge până la 6 salarii minime brute”, a precizat Emil-Răzvan Pîrjol – secretar de stat în Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri – Direcția Generală Turism.

”Voucherele de vacanţă sunt soluţia optimă pentru a susţine refacerea capacităţii de muncă a întregii echipe. În sectorul privat, acestea pot fi acordate tuturor angajaţilor care au un contract individual de muncă, iar valoarea maximă poate ajunge la 13.380 de lei, echivalentul a 6 salarii minim brute, garantate pe ţară”, precizează reprezentanții Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

Voucherele de vacanță primite de salariați pot fi folosite pentru achiziţionarea serviciilor de cazare, iar în pachetele turistice pot fi incluse și alte servicii precum masă, transport sau tratament balnear.

”Printre avantajele angajatorilor care acordă vouchere de vacanță menționăm 100% deductibilitate fiscală în limita a 13.380 lei/angajat/an fiscal și scutirea de contribuția asiguratorie pentru muncă, în valoare de 2,25% din salariul brut al angajatului. Voucherele de vacanță sunt de asemenea scutite de la plata contribuțiilor sociale datorate de angajat”, informează aceeași sursă.

Emiterea voucherelor de vacanță poate fi făcută doar de către entitățile autorizate de Ministerul Finanțelor Publice. Pentru anul în curs, acestea vor fi acordate exlusiv pe suport electronic. De asemenea, în vederea digitalizării, sunt disponibile aplicații mobile gratuite pentru utilizatori și platforme online de comandă pentru angajatori, prin care se asigură accesul rapid la informaţii sau prin care se pot plasa comenzi rapide și se pot vizualiza statistici, rapoarte, istoric de operațiuni și tranzacții.

”Valabilitatea voucherelor de vacanță emise în perioada martie 2019 – decembrie 2019, indiferent de suport, a fost prelungită prin OUG nr. 35/2020 până pe data de 31 mai 2021, măsură care a venit în sprijinul industriei ospitalității, cât și a turiștilor, în contextul pandemiei SARS-CoV-2 și efectelor acesteia”, se arată în comunicatul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri – Direcția Generală Turism.

Legislaţia în vigoare pentru acordarea voucherelor de vacanţă este OUG nr. 8/2009, cu modificările şi completările ulterioare.

🏖 Informații detaliate sunt disponibile aici.

Sursă informații: Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri – Direcția Generală Turism.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.