Zăpada a trezit nostalgii în cei de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale ”Liviu Borlan” Maramureş. Cu atâta iarnă în jur, s-au apucat de depănat amintiri cu săniuș pe derdeluș.

”Noi tare ne bucuram să ne dăm cu săniuțele când eram coconi, da nu ne prea lăsau părinții. Că umblau saniile cu caii și era pericol să te bagi cu săniuța supt o sanie. Erau mai multe sănii decât îs acuma mașinile, că mașinile nu pot ajunge oriunde. Și noi ne duceam cu săniuțele pe drum și când întorcea omu cu sania goală, nu când era cu gunoi, ne acățam ața săniuței în mănușa de la sanie, ca să ne tragă”, așa începe prima amintire din iernile Maramureșului de cândva. O poveste spusă de Lenuța lui Opriș, din Breb.

Și nu era săniuș adevărat dacă nu se prindeau de săniuță și pățaniile. Lenuța lui Opriș nu face excepție: ”Țin minte că o dată, ne-am fi fost dată cu săniuța, iar noi am fost câte 21-22 la școală și n-o fost numa vreo 4-5 sănii. Și urcam pe săniuțe, tăți îngrămădiți. O urcat tri coptii pă săniuță și io, hai să urc pe tălpi. Când o plecat săniuța, eu am dat să ptic, m-am ținut de cela din față, cela din față și el o dat cu mânurile, drept la mine în nas…”

Tot fugind cu gândul spre iernile de altădată, așa cum fuge sania pe zăpadă, era imposibil să nu se ivească și nostalgiile… ”Io n-am văzut de-acela om care să zâcă că copilăria și tinerețea o fost urâte. (…) Nu ne interesa pe noi că nu-i curechi în cadă sau că nu este fărină, se interesau părinții de-astea și-atunci, cum tu nu ai avut nicio grijă, e clar că te-ai bucurat de tot ce-o mișcat. Ne jucam, Doamne, nu eram obosâți deloc”, mărturisește Lenuța din Breb.

❄️ Amintirea toată o găsiți aici.

Și dacă inițiativa celor de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale ”Liviu Borlan” Maramureş v-a stârnit și vouă amintiri, le puteți așterne și trimite în mesaj privat pe contul de socializare al centrului și amintirea voastră trece în colecția ”Amintiri cu săniuș pe derdeluș”.

Până una-alta, însă, pârtieeee! 🛷

Sursă informații și foto: Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale ”Liviu Borlan” Maramureş (credit foto: Gheorghe Petrilă)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.