Americanca Kathleen Laraia McLaughlin expune fotografii din Maramureș la Muzeul Național al Țăranului Român

Muzeul Național al Țăranului Român venisează joi, 1 octombrie, expoziția ”Mătușa. Media mix pe fotografie”, a artistei fotograf Kathleen Laraia McLaughlin, originară din Statele Unite ale Americii. Eroina expoziției este mătușa Maria, din satul Sârbi.

”Artista a petrecut mai bine de un an (1999 – 2000) în satul Sârbi din județul Maramureș, trăind în comunitate și fotografiind oamenii și obiceiurile lor. De atunci, a revenit în numeroase ocazii, uneori prin intermediul unor burse Fulbright (2002, 2015, 2019) ori pur și simplu pentru a se reîntâlni cu familia din care simte că face parte acum”, se arată în prezentarea expoziției. Cu fiecare călătorie a continuat să fotografieze crâmpeie din viața sătenilor, documentând schimbările care au apărut de-a lungul ultimilor 20 de ani.

Expoziția ”Mătușa” reunește fotografii realizate Mariei, mătușa familiei care a găzduit-o pe artistă, precum și altor membri ai familiei sale, în special soțului acesteia, Vasile, două persoane de care Kathleen Laraia McLaughlin se atașase în mod deosebit. ”Cum în 2018 a aflat de trecerea în neființă a Mariei, artista fotograf a decis să îi dedice o expoziție memoriei femeii care a impresionat-o, în primul rând, pentru simplitatea și firescul ei, dar și pentru că, neavând copii, urma să se spună în comunitate, la înmormântarea acesteia, că a avut o viață lipsită de sens. Expoziția își propune, astfel, să recupereze sensul vieții mătușii Maria, îmbinând obiectele personale ale acesteia cu fotografiile care o prezintă în varii ipostaze de-a lungul timpului pe care Kathleen l-a petrecut alături de familia acesteia”, informează reprezentanții Muzeului Național al Țăranului Român.

Expoziția a fost găzduită anul trecut de Centrul de Cultură ”Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului“.

Expoziția va putea fi vizitată la Sala Acvariu până în 10 octombrie, de marți până duminică, între orele 10.00 și 18.00. Lunea este închis. Intrarea este liberă.

Sursă informații și foto: Muzeul Național al Țăranului Român

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.