Proiectul ”Ambulanța pentru monumente” – care a intervenit și în Maramureș, la Biserica ”Sf. Arh. Mihail și Gavril” – a câștigat cel mai important premiu european din domeniul patrimoniului. Un mesaj de felicitare a venit din partea Alteței Sale Regale, Prințul de Wales.
Juriul Europa Nostra: ”Această inițiativă puternică ar putea fi adaptată pentru un număr de alte țări din Europa”
Premiul European pentru Patrimoniu / Premiul Europa Nostra 2020, conferit de Comisia Europeană și Europa Nostra, i-a revenit proiectului românesc ”Ambulanța pentru monumente”, în cadrul secțiunii ”Educație, formare și conștientizare”. Juriul competiției menționează: ”<<Ambulanța pentru monumente>> acționează cu o mare sensibilitate pentru punerea în siguranță, mentenanța și restaurarea clădirilor de patrimoniu. (…) Această inițiativă puternică ar putea fi adaptată pentru un număr de alte țări din Europa.”
”Vom face tot posibilul (…) să ne extindem cât mai mult în teritoriu”
”În aceste momente de bucurie ne îndreptăm gândul către toți cei care au fost implicați direct și indirect în proiectul nostru, mulțumind voluntarilor, meșterilor, beneficiarilor, donatorilor și sponsorilor, și, nu în ultimul rând, autorităților locale și regionale care s-au implicat cu entuziasm în acest proiect”, este mesajul postat de reprezentanții proiectului ”Ambulanța pentru monumente” la aflarea veștii câștigării premiului european.
”Vă mulțumim vouă, celor care ne-ați susținut cu aprecierile, comentariile și distribuirile voastre. Suntem conștienți că patrimoniul românesc nu este nici pe departe salvat și că unele dintre monumente vor mai avea de suferit în continuare, dar vom face tot posibilul ca prin sprijinul vostru să ne organizăm mai bine și să ne extindem cât mai mult în teritoriu”, se mai arată în postarea de pe contul oficial de Facebook al proiectului.
Proiectul poate câștiga și ”Public Choice Award”
❗❗❗ Periplul european nu se oprește aici, dat fiind că proiectul a intrat în competiție și pentru ”Public Choice Award”. Puteți vota aici pentru ”Ambulanța pentru monumente”, alături de alte două proiecte pe care le apreciați.
Prințul Charles: ”Doresc doar să vă spun cât de plin de admiraţie sunt pentru ce aţi făcut în ultimii ani”
Proiectul beneficiază de sprijinul Alteței Sale Regale, Prințul de Wales prin The Prince’s Foundation și Anglo Romanian Trust for Traditional Architecture. De altfel Alteța Sa Regală Prințul de Wales a transmis un mesaj celor de la ”Ambulanța pentru monumente” cu ocazia câștigării Premiului European pentru Patrimoniu / Premiului Europa Nostra 2020.
„Doresc doar să vă spun cât de plin de admiraţie sunt pentru ce aţi făcut în ultimii ani pentru a salva atât de multe dintre monumentele frumoase, dar grav ameninţate din ţara voastră. Este o realizare remarcabilă şi nu e deloc surprinzător să aud că devotamentul vostru a fost recunoscut de Europa Nostra şi că aţi câştigat un premiu pentru toată munca voastră plină de inspiraţie pentru alţii. Ca o recunoaştere a acestui fapt, am dorit în mod deosebit să vă transmit cele mai calde felicitări şi să vă spun cât de mândru sunt de tot ceea ce faceţi”, a spus prinţul Charles.
”Câștigarea unui premiu atât de prestigios este un tribut imens adus muncii minunate pe care o faceți și știu prea bine cât de binemeritat este el, căci am văzut cu ochii mei cât de multe lucruri ați realizat. Mă gândesc la toate acele frumoase biserici de lemn ale căror acoperișuri din șindrilă le-ați reparat cu meticulozitate, conservând astfel picturile bizantine din interior; la morile de apă și la fortificațiile medievale, dar și la ruinele dacice și chiar la unele stații CFR, toate salvate sau reparate. Munca enormă pe care ați depus-o pentru a salva patrimoniul arhitectural al țării voastre este un izvor de inspirație pentru noi toți și, sper, va fi o inspirație și un exemplu pentru mai mulți oameni ca voi din alte țări care să vă calce pe urme”, a mai declarat prințul Charles în mesajul de felicitare adresat celor de la ”Ambulanța pentru monumente”.
”Ambulanța pentru monumente” a ajuns și în Maramureș
”Ambulanța pentru monumente” a ajuns în Alba, Arad, Brașov, Caraș-Severin, Cluj, Hunedoara, Maramureș, Mureș, Sălaj, Sibiu și Timiș. În județul Maramureș, ”Ambulanța pentru monumente” a intervenit în Breb, la Biserica ”Sf. Arh. Mihail și Gavril”. ”Obiectul intervenției a constat în documentarea, demontarea treptată a învelitorii din șiță și montarea unei învelitori noi din același material respectându-se dispunerea, dimensiunea și tehnica de confecționare a celei anterioare, tratată conform propunerii”, se arată pe ambulanta-pentru-monumente.ro.
32 de monumente salvate
”Ambulanța pentru monumente” este o rețea informală de patrimoniu alcătuită din Asociația Monumentum, Asociația pentru Patrimoniu Activ- PACT, Asociația Culturală Vernacular și Asociația „Arhaic”. Rețeaua este în continuă creștere, cu un număr de alte patru organizații care se vor alătura anul acesta: Asociația „Actum”, Asociația „Inima Olteniei”, Asociația „Atelierul de Patrimoniu” și Asociația „Rost”. În patru ani de activitate, 32 de monumente au fost salvate și 10.500 de membri ai comunităților locale au fost conștientizați asupra valorii propriului patrimoniu. Au fost implicați în proiect 233 de voluntari, 25 de experți în monumente, 73 de parteneri și sponsori.
❗❗❗ Și nu uitați: proiectul a intrat în competiție și pentru ”Public Choice Award”; puteți vota aici pentru ”Ambulanța pentru monumente”.
Ramona-Ioana Pop
Sursă informații și foto: Ambulanța pentru Monumente, Facebook / Ambulanta pentru Monumente – Transilvania Sud, YouTube / Asociația Monumentum. Sursă video: YouTube / Europa Nostra.