Județele Maramureșul și Satu Mare sunt văzute ca și concurente când vine vorba de multe lucruri. Bătălia se dă inclusiv când vine vorba de traficul de pasageri de pe cele două aeroporturi. O analiză a celor de la Asociația Aeroporturilor din România arată că județul nostru încă ține piept concurenței din zonă.

Maramureșul a avut anul trecut 89.940 de pasageri pe aeroportul din Tăuții Măgherăuș. În spatele nostru sunt aeroporturile din Brașov, Băneasa, Satu Mare, Arad și Tulcea, acesta din urmă având doar 300 de pasageri în tot anul 2023. La numărul de mișcări de aeronave pe aeroporturile din România în anul 2023 județul Maramureș figurează cu 1535, Satu Mare fiind în urma noastră. La traficul de marfă (în tone) pe aeroporturile din România în anul 2023 Satu Mare ne ia fața, noi fiind printre ultimele aeroporturi din țară la acest capitol.

Potrivit Asociației Aeroporturilor din România, aproape 25 de milioane de pasageri au fost înregistrați pe aeroporturile din România pe parcursul anului trecut – cu 17 procente mai mulți decât în anul 2022. Cifra totală a pasagerilor care au tranzitat aeroporturile din România în anul 2023 (24.593.281 persoane) este mai mare cu aproape 6% și decât cea înregistrată în anul 2019 (23.234.580 persoane).

“Ne bucurăm să constatăm că în România traficul de pasageri a recuperat puternic, astfel că am depășit valorile înregistrate înainte de pandemie. Spre comparație, traficul aerian din Europa va atinge probabil valorile din anul 2019 abia la sfârșitul acestui an. În ultimii ani, majoritatea aeroporturilor din România au derulat proiecte importante de investiții. Au fost construite noi terminale, au fost extinse și modernizate cele existente, s-a lucrat la extinderea unor piste, căi și platforme de rulare și au fost achiziționate echipamente moderne de securitate. Toate aceste investiții ne vor permite să procesăm în condiții optime un număr tot mai mare de pasageri. Ne așteptăm ca valorile de trafic să crească constant și estimăm că în anul 2040 pe aeroporturile din România vom depăși 50 de milioane de pasageri”, a declarat David Ciceo, Președintele Asociației Aeroporturilor din România.

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.