Adevărata înălțime a Cascadei Cailor din Maramureș

A doua cea mai înaltă cascadă cunoscută în România este Cascada Cailor din Munții Rodnei, acolo unde legenda spune că o herghelie de cai s-a aruncat în prăpastie pentru a scăpa de un urs fioros. Aceasta cade în trepte peste albele stânci calcaroase ale versantului nordic al Pietrei Rele, în apropierea Stațiunii de schi Borșa Complex.

Care este, însă, adevărata înălțime a Cascadei Cailor?

Dacă te apuci să verifici cele scrise despre subiect, rezultă că ar fi undeva între 80 și 240 m, ceea ce nu ne este deloc de ajutor…

I-am întrebat despre acest lucru pe cei de la administrația Parcului Național pe raza căruia se află cascada, instituție înființată în anul 2004 și cea mai autorizată să dea cifre exacte, dar au răspuns că ei nu au măsurat deloc căderea de apă, ci au preluat doar datele scrise de alții. Drept urmare, în Planul de management al Parcului a fost trecută cea mai mică cifră existentă: „aproximativ 80 m[1]… Oare, chiar așa să fie?!

Emilian Iliescu [2] a fost unul din primii autori interesați de înălțimea cascadei, montaniardul susținând că panglica de apă sare „în vreo zece trepte peste o diferenţă de aproape 150 m”. Geograful Ion Sîrcu [3] menționează „abruptul de la cascadă, înalt de aproape 200 m”. Iuliu și Ana Aurelia Buta scriau de cascadă că are „înălțimea de 160 m” sau de „peste 80 m[4].

Ioan Nădișan și Octavian Bandula susțineau în primul ghid turistic al Maramureșului [5] cifra „aproape 150 m”. Aceeași înălțime – „150 m” – este dată și de o lucrare [6] editată de Academia Română. Cel mai recent autor, Mihai Alexandru, dă înălțimea Canionului Cailor, alcătuit din 10 cascade, de „240 m”, dintre care cascadele doar 9 și 10 au cumulat înălțimea de „90 m” [7].

Văzând că majoritatea autorilor reputați dau cifre generoase, ne întrebăm, fără a găsi un răspuns, de ce majoritatea surselor de azi susțin că înălțimea totală a cascadei este de doar 80 sau 90 m, ca și cum partea de sus a acesteia ar fi invizibilă?!

Singurele măsurători de care am aflat, efectuate cu coarda prin coborârea directă a întregii prăpăstii, sunt cele realizate de Travel Guide Romania (club din județul Bihor specializat în ture de canyoning), care au publicat următoarele cifre referitoare la Canionul Cailor (cum au denumit ei întregul parcurs al Cascadei Cailor, inclusiv partea sa superioară, ascunsă în pădure), alcătuit din 10 trepte suprapuse:

  • treapta 1 are înălțimea de circa 22 m;
  • treapta 2 are înălțimea de circa 30 m, urmată fiind de o porțiune mai plană de circa 100 m lungime;
  • treapta 3 are înălțimea tot de circa 30 m, după ea începând o verticală aproape continuă de circa 140 m;
  • treapta 4 are înălțimea de circa 15 m;
  • treapta 5 are înălțimea de circa 20 m;
  • treapta 6 are înălțimea de circa 6 m;
  • treapta 7 are înălțimea de circa 12 m;
  • treapta 8 are înălțimea de circa 5 m, după care urmează renumitul pasaj alcătuit din cele 2 tronsoane principale, cele mai accesibile și cunoscute de către publicul larg;
  • treapta 9, cea mai frumoasă, sub formă de evantai, are înălțimea de circa 35 m;
  • treapta 10 este cea mai înaltă, având înălțimea de circa 45 m [8].

Deci, însumate, cele 10 trepte ale Cascadei Cailor au 220 m, însă înălțimea sa totală este de circa 240 m, deoarece între etaje există și câteva repezișuri și pasaje înclinate. Cifra nu coincide cu cea propusă de Google Earth, care nu dă „decât” înălțimea de 210 m, între altitudinile de 1295-1505 m, însă se știe că hărțile Google au o precizie a elevației variabilă.

Deoarece trăim în secolul tehnologiei, așteptăm o măsurătoare oficială și cu cele mai avansate instrumente existente, pentru a se afla, în fine, înălțimea sa precisă.

Pentru cei nelămuriți despre statutul cascadelor în trepte: cele mai înalte căderi de apă din lume (cu excepția primeia dintre ele, Angel din Venezuela) – adică Tugela (Africa de Sud), Tros Hermanas (Peru) și Oloupena (Hawaii) – au, fiecare, mai multe etaje, precum Cascada Cailor, nu doar unul singur. De pildă, cea mai înaltă cascadă din S.U.A. continentală, Colonial Creek (788 m, top 16 mondial), are nu mai puțin de 14 trepte. Cât privește porțiunile mai puțin înclinate ale căderilor de apă, exemplificăm cu Cascada Browne din Noua Zeelandă, a 12-a ca înălțime din lume (836 m), are 6 trepte principale ce se întind pe o lungime de peste 1130 m, astfel că panta sa medie este de doar 42%, mult mai scăzută decât cea a cascadei maramureșene.

Așadar, înălțimea totală a Cascadei Cailor este de circa 240 m, aflându-se pe locul 2 în țară după Cascada Scurtele (293 m, din Munții Godeanu) și fiind urmată la mare distanță de celelalte ocupante, cunoscute azi, ale podiumului: Cascada Cociu din Munții Mehedinți (înaltă de circa 120 m), respectiv Cascada Scoruș din Munții Căpățânii (101 m înălțime).

Teofil Ivanciuc
OMD Maramureș

NOTE

  1. Planul de management al Parcului Național Munții Rodnei, 2019, p. 80
  2. Emilian Iliescu, Ghidul turistic al Munților Rodnei, București, 1968, p. 151
  3. Ion Sîrcu, Munții Rodnei. Studiu morfogeografic, București, 1978, p. 62
  4. Iuliu Buta, Ana Aurelia Buta, Munții Rodnei, Ghid turistic, București, 1979, p. 54 și 109
  5. Ioan Nădișan, Octavian Bandula, Maramureș. Ghid turistic al județului, București, 1980, p. 170
  6. Inventarierea resurselor turistice din regiunea nord-vest, lucrare colectivă editată de Universitatea Babeș-Bolyai și Academia Română, 2019, p. 67
  7. Mihai Alexandru, Atlasul cheilor, canioanelor și defileelor din România, vol. 1, 2022
  8. https://www.travelguideromania.com/ro/canionul-si-cascada-cailor/

CITEȘTE ȘI:
Propunere | Înscrierea Țării Maramureșului ca Peisaj Cultural Tradițional pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.