Prima vizită în Transilvania a suveranilor României Mari s-a desfășurat între 22 mai și 1 iunie 1919. Turneul regal a avut un traseu cu peste 20 de escale. Familia Regală a poposit în Baia Mare în 26 mai 1919, vizita fiind prezentată atât de săptămânalul băimărean ”Renașterea”, cât și de câteva publicații bucureștene. Povestea acestei vizite ne este oferită de muzeograf dr. Marius Câmpeanu de la Muzeul de Istorie și Arheologie Maramureș.

Momentul vizitei a fost consemnat și de regina Maria, în jurnalul său personal: ”Zi plină de primiri, începând devreme la Baia Mare, unde sunt mine de aur. Extraordinară bucurie și entuziasm. Am făcut o plimbare printre țărani, toți dorind să-mi sărute mâna, m-au sufocat pe jumătate, deși nu erau deloc necivilizați, ci doar copleșiți de un entuziasm și o dragoste irezistibilă pe care fiecare în parte, bărbați, femei și copii doreau să le exprime”.

”În 25 mai ne-a sosit îmbucurătoarea știre, că Maiestățile lor în călătorie vor trece prin Baia Mare. Această știre îmbucurătoare ca un curent electric a străbătut în orașe și sate”, așa scriau jurnaliștii vremii în articolul din ”Renașterea”, apărut în 3 iunie 1919. Materialul descrie amănunțit pregătirile care s-au făcut în Baia Mare pentru întâmpinarea Familiei Regale. ”În 26, adică luni dimineața la 7 ore, era o lume întreagă prezentă la gară și aștepta cu nerăbdare sosirea trenului dinspre Satu Mare. (…) După aranjarea trupei de onoare în curând, ca cu pași măiestoși, s-a apropiat trenul regal. La ivirea trenului orchestra militară a intonat Imnul regal: <<Trăiască Regele!>>. Cu răsuflarea subită a privit mulțimea imensă apropierea trenului regal, când iată că în ferestrele cupeului apar Maiestățile Lor Regele Ferdinand și Regina Maria. Ca un uragan puternic a ieșit din piepturile tuturor strigătele frenetice <<Trăiască Regele nostru Ferdinand I, Trăiască Regina noastra Maria! Hura! Hura! Hura!>>”, se menționează în articol.

Jurnaliștii enumeră cine au fost cei care au întâmpinat pe peronul băimărean Familia Regală și transcriu alocuțiunea rostită de dr. Victor Maniu – primarul orașului. ”Vă mulțumim cu inimi tremurinde de o adâncă emoțiune că v-ați îndurat a descăleca și în străvechiul nostru oraș românesc și vă rog ca să vă îndurați grațios a primi supunerii noastre pâinea și sarea” este doar un fragment din discurs. ”Maiestatea Sa Regele a răspuns că se simte fericit și încântat, mulțămind de primirea frumoasă ce li se face”, se precizează în articolul din ”Renașterea”. Descrierea merge mai departe: ”Au trecut apoi Maiestățile lor afară la poporul postat în dosul și laturile gării (..) Poporul a fost încântat și fericit ca niciodată în viața lor. Credeau că-i vor vedea numai unii din depărtare, alții nicidecum, pe Maiestățile sale. La aceea nu s-a așteptat poporul că Regele și Regina să se amestece printre poporul țăran și să-i poată vedea față în față, din nemijlocita apropiere. Simțămintele poporului de bucurie si mulțămire nu pot să descrie pana pe hârtie”.

Materialul muzeografului dr. Marius Câmpeanu poate fi lecturat integral aici.

Sursă informații și foto: Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.