”Păsările nopții” este tema ediției 2024 a expoziției de linogravură ”Printmania”. Un eveniment ajuns la a cincea ediție. Prima, însă, de dimensiuni naționale. 50 de lucrări vor fi expuse în Salonul Artelor de la Biblioteca Județeană ”Petre Dulfu” din Baia Mare. Aparținând cursanților de Arte Plastice din cadrul școlilor populare de arte din Satu Mare, Oradea, Brașov, Galați, București și Baia Mare.

”Linogravura se referă la gravură pe linoleum. Se lucrează cu dalte mici și cuțitașe și astfel linoleumul se transformă în matriță. Aceasta este încerneluită. Se folosesc cerneluri tipografice speciale, nu vă gândiți la clasica cerneală din stilou. Hârtia este așezată peste matriță și sunt trecute printr-o presă. Hârtia se desprinde apoi de matriță și devine rezultatul pe care azi îl admirați pe simeze. Este o tehnică de multiplicare grafică, ceea ce înseamnă că lucrările expuse fac parte dintr-o serie de cinci.Tehnicile de multiplicare grafică sunt numeroase și variante. Noi am ales-o pe cea potrivită din punctul de vedere al spațiului și al timpului”, explică profesor Postumia Rus – inițiatorul ”Printmania” și curator al expoziției.

Vernisajul are loc în 18 martie, de la ora 17.00. Lucrările vor rămâne expuse până în 31 martie. Un eveniment organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Liviu Borlan” Maramureş și Școala Populară de Artă Baia Mare.

Sursă: Facebook / Arte Plastice Liviu Borlan

CITEȘTE ȘI:
”Printmania” sau 34 de lumi fantastice, într-o expoziție

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.