Sâmbătă, 14 octombrie, ora 14.00, la Casa de Cultură Vișeu de Sus va avea loc spectacolul aniversar dedicat carierei de o jumătate de secol a artistului vișeuan Costel Amorăriței.
Muzica, o pasiune din vremea liceului
Solist, compozitor, profesor de muzică, membru al Uniunii de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, Costel Amorăriței a fost pasionat de muzică încă din perioada liceului. De atunci, vocea și chitara sa au însoțit generații de vișeuani. A cântat în întreaga țară, dar și în străinătate. La sfârșitul anilor `70 a înființat formația Septentrion, cu care a cântat până în anii 2000, participând la sute de evenimente. În anul 1979 a obținut Marele Premiu al Festivalului ”Floare de lotus” (Oradea).
Cântă folk, muzică ușoară și populară, abordând atât piese din repertoriul național, cât și compoziții proprii. Creațiile sale de muzică folk și muzică ușoară s-au bucurat de succes de-a lungul timpului, fie că au fost interpretate de elevii săi, fie de el însuși (chiar anul acesta a obținut premiul pentru cea mai bună creație la Festivalul național ”Floare de Colț” de la Sighetu Marmației, cu piesa ”Scrisoare mamei printre stele”).
Șlefuitor de talente
A fost solist vocal al Ansamblului ”Doina” al Armatei (Cluj-Napoca), secția estradă, apoi, revenit în Vișeu de Sus, a fost vreme de 30 de ani profesor de instrumente muzicale la Clubul elevilor. A învățat sute de copii să cânte, atât vocal, cât și la instrumente, a descoperit și șlefuit talente. A organizat concursuri și spectacole, a participat constant cu elevii la festivaluri-concurs, dar și la evenimentele culturale organizate în Vișeu de Sus.
Printre elevii și colaboratorii de ieri se regăsesc azi artiști și profesori de canto apreciați. Unii dintre aceștia îl vor însoți în spectacolul aniversar:
- Renate Grad – semifinalistă la Vocea României, finalistă la Cerbul de Aur, profesoară de canto, pian și chitară la București
- Iulian Țicală – profesor de canto clasic la Liceul de Artă Sibiu și profesor de canto – muzică ușoară la Școala Populară de Arte și Meserii „Ilie Micu”
- Adriana Andreica – artist de muzică folk, cercetător științific la Universitatea ”Babeș-Bolyai”
Sursă informații și foto: Centrul cultural-social Vișeu de Sus
CITEȘTE ȘI: ”Sunt unii oameni care încă visează” (Adrian Bezna)