În ședința extraordinară a Consiliului Județean care a avut loc miercuri s-a aprobat proiectul „Testăm pentru sănătatea maramureșenilor”, o inițiativă prin care se dorește ca până la finalul anului să fie testați gratuit în ceea ce privește coronavirusul 50.000 de locuitori ai județului care nu se înscriu în definițiile de caz prezentate în metodologia națională de testare.

Principiul testării în masă se referă la o nouă metodă, așa-numită „pooling”, posibilă prin utilizarea capacității de testare automată a laboratoarelor de biologie moleculară. Spre exemplu, în cazul unui angajator care va dori testarea tuturor lucrătorilor dintr-o secție, se vor preleva probe de la fiecare angajat, care apoi se vor stoca într-un mediu de cultură umed. Dacă una dintre persoanele testate este infectată, toate celelalte probe vor prezenta infecția. Dacă niciuna dintre persoanele testate nu este infectată cu virusul SARS-CoV-2, rezultatul va fi, logic, negativ la nivelul întregului grup. În cazul unui rezultat pozitiv, se va relua testarea efectivă a fiecărui angajat în parte. Prin testarea automată, capacitatea de prelucrare a probelor crește, iar prin utilizarea metodei „pooling” se face o mare economie, atât în ceea ce privește kiturile de testare, cât și în privința timpului alocat testării.

Proiectul urmeză să implementat de către Consiliul Județean în cooperare cu administrația publică băimăreană, Spitalul de Pneumoftiziologie, Direcţia de Sănătate Publică, administrația locală din Sighetu Marmaţiei, Spitalul Municipal Sighet, administrația Vişeu de Sus, Spitalul Orăşenesc Vişeu de Sus, Spitalul Judeţean de Urgență și Spitalul de Boli Infecţioase şi Psihiatrie Baia Mare. Administrațiile și instituțiile spitalicești implicate în acest proiect vor semna un acord de cooperare, prin care se vor stabili obligațiile fiecărei părți. Totodată, se va constitui o echipă de implementare a proiectului, care va coordona programările în baza unei platforme online.

Un astfel de proiect de testare în masă a mai fost implementat în București și în județul Bihor.

Sursa: Consiliul Județean Maramureș

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.