Începând de luni, 31 iulie, timp de două săptămâni, copii și tineri din Firiza participă gratuit la proiectul ”Alerg să-mi colorez vara” implementat de Asociația Mansio. ”Ce e fain? Că-i vom învăța pe elevi în cadrul acestui proiect cum să-și structureze mai bine informația cu ajutorul facilitării grafice și cum să-și gestioneze mai bine timpul liber (Bullet Journal)”, sintetizează Ioana Hochia – manager de proiect.

Două săptămâni de activităţi și ateliere de învăţare gratuite

Asociația Mansio (președinte, Adrian Hochia) derulează în perioada 31 iulie – 11 august proiectul ”Alerg să-mi colorez vara”. În aceste două săptămâni, 40 de elevi din Firiza vor participa gratuit la activităţi și ateliere de învăţare, formale şi nonformale. ”De-a lungul timpului am observat că activitățile nonformale nu îngrădesc creativitatea copiilor și tinerilor, aceștia simțindu-se mai în siguranță în aceste contexte nonformale decât în cele formale. Iar eu cred că este vital să le creezi contextul favorabil învățarii de fiecare dată”, precizează învățătoarea Ioana Hochia – managerul proiectului.

Structurarea informației grație facilitării grafice, unul din obiective

Un prim obiectiv vizat sub umbrela ”Alerg să-mi colorez vara” este folosirea unor tehnici de structurare a informației cu ajutorul metodei de facilitare grafică, astfel încât elevii să știe cum să-și ia notițe la școală și să învețe eficient.

Cultivarea unor valori morale și sociale prin intermediul atelierelor tematice realizate de voluntari care au rolul de a crește accesului copiilor și tinerilor la servicii inovative de dezvoltare a abilităților de viață reprezintă un alt obiectiv. Alături de dezvoltarea capacității de organizare/gestionare corectă a timpului grație unor jurnale personalizate.

În fine, ”Alerg să-mi colorez vara” vizează și integrarea socială a celor 40 de beneficiari și acceptarea reciprocă prin realizarea unor activități comune, bazate pe competențe complexe care să răspundă nevoilor reale ale acestora.

”Am rămas impresionată de cât sunt de vizuali copiii”

”Activitățile au fost gândite astfel încât să ofere prin tehnici accesibile soluții pentru problemele cu care elevii se confruntă la școală, probleme cum ar fi gestionarea ineficientă a timpului sau inabilitatea structurării corecte a informațiilor.

Odată ce am pășit în lumea facilitării grafice, am rămas impresionată de cât sunt de vizuali copiii. Ei tind să înțeleagă și să asimileze mai ușor informațiile venite pe cale vizuală decât cele prezentate sub formă de text. Am sesizat, de asemenea, că activitățile bazate pe facilitarea grafică le-a stimulat creativitatea și i-a încurajat să gândească în mod neconvențional, dezvoltând propriile idei referitoare la lumea care-i înconjoară. Așa că acum îmi doresc să împărtășesc aceste tehnici cu cât mai mulți copii”, declară managerul de proiect.

Activitățile sunt programate la Centrul Educațional din Firiza și încep luni, la ora 9.00.

”Alerg să-mi colorez vara” este implementat cu sprijinul PEPCO România și Organizația Umanitară CONCORDIA, în cadrul programului de granturi pepcolandia 2023. Partener, Biblioteca Județeană ”Petre Dulfu”, filiala Firiza.

Sursă foto: Ioana Hochia

CITEȘTE ȘI:
O învățătoare din Baia Mare și un profesor din Alba Iulia își mută catedra în cetatea Biertan | video

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.