Originară din Cavnic, Marinela Ardelean – expert global în domeniul vinurilor și băuturilor spirtoase – a lansat la finele anului 2024 volumul „50 de vinuri și preparate din România”. ”Este prima mea carte trilingvă, în engleză, română și italiană, o ediție aniversară care marchează 10 ani de la succesul extraordinar al cărții «50 de vinuri românești întâlnesc 50 de preparate culinare italiene». Aceeași editură, aceeași tipografie, aceeași încredere în vinul românesc”, anunța în noiembrie Marinela Ardelean pe contul de socializare.
Vinuri, gastronomie și destinații enoturistice din România
Apărut la Editura Antiga, volumul este despre vinuri de excepție, gastronomie originală și destinații enoturistice din România. ”Este prima mea carte în care explorez zona enoturistică, un domeniu în care producătorii români fac eforturi remarcabile. Turismul este una dintre cele mai bune forme de promovare a României, iar descoperirea acestor locuri devine o adevărată călătorie în sine”, mărturisește autoarea.
O incursiune prin bucătăria tradițională reinventată de chefi remarcabili din România, în care fiecare preparat se întânește cu cele mai bune vinuri pe autohtone – asta propune Marinela Ardelean în volumul care reunește preparate create de chefi consacrați, inclusiv maramureșeanul Nicolai Tand, 50 de vinuri de la crame care contribuie zi de zi la promovarea vinului românesc în lume și la transformarea lui într-un brand de țară, plus 12 destinații enoturistice de vin, pentru toate gusturile.
„M-am născut în Maramureș, acolo unde ospitalitatea este legea pământului”
Cartea a fost lansată în premieră în Veneția, după care a beneficiat de evenimente de prezentare în București și Cluj-Napoca. „M-am născut în Maramureș, acolo unde ospitalitatea este legea pământului și îmi doresc ca lumea să descopere măcar o parte din ceea ce avem de oferit, ca popor. Turismul viticol este extrem de important, în viitor, pentru a transforma acest vis în realitate. Nicăieri nu se leagă prietenii și nu se deschid sufletele mai bine decât în jurul mesei, la un pahar cu vin”, spune Marinela Ardelean, citată de Wines of Romania – platformă a cărei fondatoare este.
Având 352 de pagini, cartea este un produs sustenabil, după cum subliniază Marinela Ardelean pe contul de socializare: ”Tipografia Antiga este Climate Partner, iar fiecare exemplar include un QR code prin care se poate descoperi cantitatea de CO2 utilizată pentru producție. Volumul este «tipărit cu Sole», adică exclusiv cu energie fotovoltaică, așa cum a fost și prima mea carte, despre vinurile românești și gastronomia italiană”. De asemenea, hârtia folosită pentru textele în limba italiană este reciclată și conține materiale din struguri procesați.
Cartea lansată în 2014, prima care asociază vinurile unei țări cu mâncarea alteia
Marinela Ardelean și-a descoperit pasiunea pentru vin și băuturi spirtoase în timp ce locuia în Italia, țară ce a devenit a doua ei casă. ”Dragostea Marinelei pentru cultura italiană a inspirat-o, mai târziu, realizând prima ei carte, cea în care a asociat vinurile românești încă necunoscute cu mâncăruri din rafinata bucătărie italiană. Premiată și scrisă în ambele limbi, italiană și română, a fost prima carte în care au fost asociate vinurile unei țări cu mâncarea altei țări”, se arată pe site-ul marinelaardelean.com. ”50 de vinuri românești întâlnesc 50 de preparate italiene” a fost lansată în 2014.
În Italia a absolvit programul Executive MBA la MIB Trieste School of Management, studiind, în același timp, sistematic, vinul și dezvoltându-și cunoștințele referitoare la aspectele economice mai complexe – marketingul, brandingul și specificul local. Este perioada în care începe să participe, în calitate de membru al juriului, la unele dintre cele mai importante concursuri de vinuri și băuturi spirtoase din întreaga lume, experiențe ce i-au îmbogățit autoritatea de expert și critic.
Primește prestigioasa recunoaștere de ”Dame Chevalier de l’Ordre des Coteaux de Champagne”
Pe măsură ce autoritatea Marinelei Ardelean a crescut la nivel global, la fel s-a întâmplat și cu distincțiile ei profesionale. În 2014, a primit prestigioasa recunoaștere de ”Dame Chevalier de l’Ordre des Coteaux de Champagne”. De asemenea, a fost selectată de către Academia Italiană a Bucătarilor, dintre cei mai buni experți din sectorul gastronomic și vinicol italian, pentru a susține cursuri de dezvoltare profesională în domeniul analizei senzoriale și al asocierilor dintre vin și mâncare.
Pornind de la experiențele ei la nivel internațional precum și de la încrederea în calitatea vinurilor românești, a conceput Festivalul Internațional al Vinului din România – RO-Wine, care azi reunește producători de vinuri premium din România și din restul lumii. Este Doctor în marketing cu teza ”Relațiile dintre brandul de țară și brandul vinului românesc”, la Universitatea de Vest din Timișoara.
Cartea „50 de vinuri și preparate din România” poate fi comandată aici.
CITEȘTE ȘI:
Despre producția în spațiu și poezie, despre NASA și Crăciunul din copilărie, cu băimăreanca Ioana Cozmuța
Felicitări !
Felicitări pentru ccea ce faci,și succes pe mai departe.
Salutări de la Baia Mare.