Cartea „Diplome maramureșene de secol XIV și XV”, autor Dr. Ioan Mihalyi de Apșa (1844-1914), este exponatul lunii la Muzeul Maramureșean din Sighetu Marmației.

Volumul se constituie ca un corpus de documente medievale, ordonate și adnotate, despre Țara Maramureșului. ”Preocupările lui Ioan Mihalyi de Apșa pentru depistarea și copierea documentelor datează din perioada studenției, mai exact din 1864, după cum apare în unele note din volum”, menționează reprezentanții Muzeului Maramureșean.

Exemplarul prezentat face parte din patrimoniul Casei muzeu Ioan Mihalyi de Apșa. A fost publicat în anul 1900 în Sighetu Marmației, la tipografia lui Mayer și Berger. Face parte dintr-o preconizată istorie a comitatului, acesta fiind tomul I. Acest exemplar conține pe pagina de titlu notația „Justina Rinck născ. Mihalyi de Apșa Sighetul-Marmației 1924”. Este vorba despre Iustina Mihalyi (1893-1979), una dintre cele opt fiice ale lui Ioan Mihalyi de Apșa, căsătorită cu Albert Rinck. Pe următoarea pagină este imprimată dedicația autorului: „FIILOR COMITATULUI MARAMUREȘ BINEVOITORILOR ȘI TUTUROR CELOR CARII AU STAT ÎNTR’ AJUTORIU DE A SCÓTE LA LUMINĂ ACEST OPU D.D.D.”

Volumul „Diplome maramureșene de secol XIV și XV” conține 366 de diplome și, în 1902, a primit, din partea Academiei Române, premiul Năsturel Herescu. Poate fi admirat în expoziția secției de istorie, sala V, de luni până vineri între orele 9.00 și 15.00.

📜 Mai multe detalii și foto, aici.

Sursă informații și foto: Muzeul Maramureșan

CITEȘTE ȘI:
”Păzitorul casei” protejează din 1976 Muzeul Maramureșean din Sighetu Marmației

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.