29 septembrie a fost desemnată Ziua internațională a conștientizării asupra risipei și deșeurilor alimentare în 2019, la a 74-a Adunare Generală a Organizației Națiunilor Unite.

”În jur de 88 de milioane de tone de deșeuri alimentare sunt estimate ca fiind generate anual în UE, deșeuri provenind de pe întregul lanț alimentar, însă ponderea cea mai mare o reprezintă deșeurile provenite din gospodării. Risipa alimentară generează schimbări climatice, având o amprentă de carbon de aproximativ 8% din totalul emisiilor cu efect de seră globale și, pe lângă costurile socio-economice pe care le implică, aceasta are și implicații de natură etică: aproximativ 800 de milioane de oameni din lume sunt subnutriți”, informează reprezentanții Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, minister care a organizat azi un eveniment online dedicat zilei de 29 septembrie.

În același context al Zilei internaționale a conștientizării asupra risipei și deșeurilor alimentare, cei de la InfoCons oferă 9 sfaturi pentru reducerea risipei alimentare:
1. Cumpără inteligent în cantități moderate!
2. Învață să utilizezi mai bine resturile alimentare!
3. Verifică ce ai în casă și planifică-ți mesele în concordanță!
4. Cumpără legume și fructe care arată mai puțin bine, deoarece au aceleași proprietăți!
5. Planifică-ți porțiile!
6. Atenție la modul de păstrare și depozitare al alimentelor!
7. Citește eticheta și fă diferențe între: ”A se consuma de preferință înainte de…” și ”A se consuma până la…”!
8. Transformă deșeurile alimentare în compost!
9. Împarte cu ceilalți mâncarea rămasă!

Mai multe detalii legate de sfaturile pentru reducerea risipei alimentare găsiți aici.

Foto deschidere: Tracy Lundgren de la Pixabay

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.