2024 este an aniversar la Muzeul de Științe Astronomice din Baia Mare. ”Dintr-o dublă perspectivă: cea a centenarului nașterii planetariului modern – în 1924 desfășurându-se la muzeul germanilor din München primele spectacole de planetariu test cu public, simularea universului stârnind rumoare și dând impresia puternică că cerul a coborât foarte aproape de pământ – și aniversarea specială a celor 55 de ani, pe care planetariul băimărean i-a împlinit în poziția specială pe care o are, de promotor al științei și culturii”, se arată într-o postare a Muzeului de Științe Astronomice.

În consecință agenda de evenimente este plină. Și cuprinde, veți vedea, cinci ”valuri aniversare”, după cum le numesc cei de la Muzeul de Științe Astronomice.

În 29 februarie, intrare doar cu buletinul

Să răsfoim puțin calendarul aniversar! Luna ianuarie a adus lansarea spectacolului epic ”KIRA”, ca film aniversar al centenarului. ”Difuzat zilnic la ora 12.00 (ca opțiune), a atras deja sute de participanți, deși acest show este deocamdată disponibil doar în limba engleză”, menționează sursa citată.

Planetariul din Baia Mare va fi reprezentat în această lună la Târgul de turism al României, ediția de primăvară (15-18 februarie), cu o ofertă special concepută: un telescop, un simulator al universului administrat printr-un panou tactil interactiv și publicații dedicate. ”La sfârșitul lunii, pentru că 2024 este un an bisect, îi vom sărbători pe cei născuți în 29 februarie, în cadrul unui program special numit «Intrare doar cu buletinul». Accesul va fi gratuit pentru sărbătoriții acestei zile”, anunță cei de la Muzeul de Științe Astronomice.

Martie aduce primul val aniversar

Pentru 29 martie, între orele 19.00 și- 23.00, este anunțat primul val aniversar. Va fi inaugurată expoziția digitală dedicată centenarului planetariului modern, în care va fi încadrată și istoria pe scurt a planetariului băimărean.

Reprezentanții Muzeului de Științe Astronomice detaliază: ”Va fi și o seară de observații astronomice, care va debuta cu observarea planetei Jupiter, vizibilă începând cu ora 19.10 (28 grade Vest), vom privi în direcția planetei Uranus și apoi vom studia împreună Luna, care își va face apariția la ora 22:28. Pe cer se vor afla și câteva stele importante, observabile la liber – Capella (Auriga), Betelgeuse și Rigel (Orion), Sirius (Canis Major) și Procyon (Canis Minor), Arcturus din Bootes, pe care le vom îmbrăca în poveste și – desigur – vom încerca să depistăm cât mai multe galaxii”.

100 de ani de formidabilitate

Cel de al doilea val aniversar este așteptat în aprilie. Atunci când sunt așteptate de la tipar mai multe publicații: albumul ”1969 – 2024: Planetariul Baia Mare – 55 ani în 1000 de imagini”, broșura catalog pentru expoziția centenială *100, pliantul ”Bun venit la planetariu! Călătorie printre stele, constelații și alte crâmpeie luminoase celeste, cu prezentarea cerului nocturn în cele patru anotimpuri- …” și harta planetariilor din România (tip pliant).

Ziua Internațională a Planetariilor va fi marcată în 7 mai prin vernisajul de la ora 12.00 al expoziției ”100 de ani de formidabilitate – Istoria planetariului modern”. Expoziție de fotografii și planșe imprimate. 18 mai vine cu al treilea val aniversar și… trei evenimente: Ziua Internațională a Muzeelor, Noaptea Europeană a Muzeelor și Ziua Internațională a Astronomiei. Între orele 19.00 și 23.56 sunteți așteptați la vernisajul expoziției ”Un milion de cuvinte”, la tururi ghidate, spectacole speciale de planetariu și la observații astronomice.

Astronomicus – ”mai interactiv, mai atractiv și mai distractiv”

Începutul de iunie va fi marcat de ”Săptămâna copiilor” la planetariu. Tabăra de știință pentru copii Astronomicus revine în iulie 2024, ”iar în acest an totul va fi mai practic, mai pragmatic, mai interactiv, mai atractiv și mai distractiv”, promit cei de la Muzeul de Științe Astronomice. În perioada 9-12 iulie va fi organizat un simpozion cu invitați de la instituții de profil similar din România. Eveniment care marchează al patrulea val aniversar.

August este luna Horei de la Prislop, eveniment care, în ultimii ani, a implicat și Muzeul de Științe Astronomice, participant cu o caravană ce oferă observații astronomice gratuite. ”Noaptea Cercetătorilor” va fi marcată în 27 septembrie printr-o dezbatere interactivă. În 11 octombrie, între orele 19.00 și 23.00 se vor derula observații astronomice.

Noaptea cercetătorilor, ediția 2023
Anul aniversar se închide în 19 decembrie

”În noiembrie, valul aniversar cu numărul 5 invită publicul la reinventarea expoziției CRT, care va fi etalată într-o formulă nouă, comparativă, care va include elemente personalizate, rezultate din documentările anterioare anului 1990 și elemente noi, precum și o contextualizare nouă, sperăm … originală. Vernisajul de la ora 18:00 va fi urmat de o seară de observații astronomice între orele 18:00-23:00, având ca ținte Luna, M45, planetele Marte, Jupiter și Saturn, precum și diverse obiecte din cerul profund”, informează sursa citată.

Anul aniversar 2024 va fi închis oficial pe 19 decembrie, la ora 12.00 prin prezentarea unui clip fulldome realizat în regie proprie, ce va cuprinde înregistrări audio, foto și video de la toate manifestările din cursul anului.

Detalii, aici.

Sursă: Muzeul de Științe Astronomice Baia Mare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.