2023, cel mai prosper an pentru Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș

”A fost cel mai prosper an din istoria instituției”, declară reprezentanții Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș despre 2023. Peste 55.000 de vizitatori, 17 expoziții temporare organizate, peste 152.000 lei venituri proprii – doar trei dintre argumente.

55.246 de vizitatori și 17 expoziții temporare

Privind spre 2023, reprezentanții Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș mărturisesc: ”A fost cel mai prosper an din istoria instituției”.  Și vin cu argumente: ”Numărul total al vizitatorilor a ajuns la 55.246, dintre care 39.083 la sediu și 16.163 în afara sediului. Această cifră însumează numărul persoanelor care au vizitat cele 17 expoziții temporare organizate de muzeu la sediu (7), în țară (7) și în străinătate (3), dar și al celor care au participat la evenimentele culturale de peste an, târguri, ateliere educaționale, șezători, sărbători creștine sau din cultura tradițională. Suma veniturilor proprii a depășit și ea cifra anilor anteriori ajungând la 152.638 (din care 14.000 fonduri nerambursabile)”.

S-a  inaugurat Casa Cărbunari

2023 a venit cu noutăți la muzeul din Baia Mare, dar și cu evenimente deja devenite tradiție: ”S-a inaugurat un nou obiectiv vizitabil, Casa Cărbunari, s-a lansat Ruta Cultural Turistică a Muzeelor în Aer Liber din România, s-au organizat evenimentele deja consacrate – Iarna pe uliță, Primăvara în Satul de pe Dealul Florilor, Noaptea Muzeelor, Dorul Pâinii de Acasă, Târgul de Sfântul Dumitru, dar și un foarte important eveniment cultural care a pus în valoare 12 păstrători ai tradițiilor străbune – Gala Tezaure Umane Vii”.

45 de ani de la prima expoziție în Clădirea Pavilionară

Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș a participat la târguri de turism, precum și la 15 conferințe și sesiuni de comunicări de specialitate din țară. ”Am fost parteneri în organizarea conferinței intitulată «Patrimoniul Cultural Imaterial în contextul păstrării și valorizării PEISAJULUI CULTURAL» cu ocazia marcării a 20 de ani de la semnarea Convenției UNESCO privind salvgardarea patrimoniului cultural imaterial, dar și a workshopului cu tema «Rolul comunităților în prezervarea și promovarea elementelor de patrimoniu cultural imaterial»”, precizează sursa citată.

Tot în 2023, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș a aniversat 45 de ani de la prima expoziție de bază în Clădirea Pavilionară, moment marcat prin organizarea expoziției ”Ethno Anniversarium 45”.

Sursă informații: Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș

CITEȘTE ȘI:
Povestea Casei Pălăguța din Muzeul Satului Baia Mare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.