La Crăciunul din alte vremuri, se făcea stolnicul – un colac mare, mândru ”împistrit”, căruia i se mai spunea și ”pâinea anului”.
Un întreg ritual se leagă de facerea stolnicului: ”la mijloc, făceam o cruce de aluat împletit în tri. Roată, pe margine, puneam cunună și l-am copt în cuptori. D-api acela, l-ai copt bine, să steie! Și-ai pus otavă pe masă în sara de Crăciun, când ai gătat masa și-ai pus stolnicu pe otavă și ștergura păstă el”, se arată în ”Memoria Ethnologica” – Colecția Parasca Făt.
Și așa învelit rămânea până în dimineața de Anu Nou, ”când îl tăie mama în două și ceie jumătate iar în două și a patra parte o tăia scrijele și o dădea la marhă. Nu le dădea nimic de mâncare până nu le dădea stolnic. Din celălalt, dădea la coconi, cu lapte dulce, siert”, precizează sursa citată.
Iar tradițiile legate de stolnic, așa cum sunt ele menționate în ”Memoria Ethnologica” -Colecția Parasca Făt, nu se opresc aici: ”o samă o legat roată picioarele mesii pe care-o stat stolnicu, cu lanțu de legat fânu. O legau să steie averea la casă, să nu se ducă. P-aceie masă nu s-o mai pus nimic, pentru colindători s-o pus altă masă. Așe o fo”.
Sursă informații și foto: Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Liviu Borlan” Maramureş (credit foto: Felician Săteanu)
CITEȘTE ȘI:
Cât îi Maramureșu’ | Coptături pentru Crăciunul găzdoaielor mari
Cât îi Maramureșu’ | Oare v-ați apucat de ”coroțenia” generală?