Romanian Science Festival, primul festival național de științe din România, ajunge și în acest an în Maramureș. Caravana științelor va călători prin Baia Mare, Borșa, Valea Ruscovei, Sighetu Marmației și Breb.
Baia Mare, pe harta festivalului încă de la prima ediție
Prima ediție de Romanian Science Festival (RSF) a avut loc concomitent în trei orașe (Baia Mare, Pitești, Timișoara) în septembrie 2019. A luat ființă din două inițiative similare: Romanian Science Week (2017) și Timișoara Science Festival (2018). De atunci, RSF a continuat misiunea în trei județe: Argeș, Maramureș și Timiș, aducând științele mai aproape de 133.000 de curioși. În acest an, în premieră, RSF ajunge și în județele Cluj și Iași.
”Misiunea noastră este de a inspira, încuraja și provoca oameni de toate vârstele și din toate mediile să exploreze și înțeleagă lumea din jurul lor”, menționează cei de la RSF.
RSF are trei obiective specifice:
- să promoveze educația științelor prin metode non-formale, dedicate publicului larg
- să construiască o punte de legătură dintre diaspora științifică și contextul educațional din România, oferind astfel modele de succes și orientare în carieră tinerilor
- să ofere o platformă care reunește pasionații de știință, cultivând astfel parteneriate cu organizații autohtone, inițiative locale, ateliere, cluburi și instituții de învățământ pre-universitar și universitar.
Programul RSF în Maramureș
În acest an sunt organizate cinci zile de evenimente RSF în Maramureș.
18 septembrie – RSF Talks în Baia Mare
19 septembrie – Caravana RSF în Borșa și Valea Ruscovei
20 septembrie – vizite la clase în mediul rural și urban mic
21 septembrie – Târg de Științe RSF în Sighetu Marmației
22 septembrie – Caravana RSF pentru Știință și Artă la Casa din Vale, Breb
Târgul de Științe Romanian Science Festival din Sighetu Marmației are loc în 21 septembrie, în Parcul Central, între orele 11.00 și 17.00. ”Festivalul aduce peste 150 de experimente și prezentări științifice alături de elevi, studenți, profesori, cercetători și profesioniști ai domeniilor STEAM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Artă și Matematică)”, se arată în prezentare.
Materiile ”predate” în cadrul festivalului sunt: matematică, chimie, biologie / medicină, neuroștiință, fizică, chimie, inginerie, astronomie, sustenabilitate, geografie & științele pământului, informatică & inteligență artificială, robotică, artă.
Accesul este liber și deschis publicului de toate vârstele.
Elevii, studenții și profesorii se mai pot înscrie ca voluntari pentru Romanian Science Festival în Maramureș, completând formularul aici.
Romanian Science Festival este un proiect finanțat național de Romanian American Foundation și Kaufland. Organizat fiind sub egida Diaspora Locală. Festivalul din Maramureș este organizat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Maramureș.
Sursă: Romanian Science Festival. Foto (c) eZiarultău
DESCOPERĂ ȘI:
Popas în Târgul de științe Romanian Science Festival din Baia Mare | galerie foto