Albumul ”Monumente din județul Maramureș închinate Eroilor din Primul Război Mondial” va fi lansat mâine, de Ziua Eroilor. În 185 de pagini se spune povestea a 157 de monumente care, ”deși au fost ridicate <<întru amintire>>, au căzut, nu de puține ori, în uitare”.

• 185 de pagini, 157 de muzee, 126 de localități

Editura Ethnologica lansează albumul ”Monumente din județul Maramureș închinate Eroilor din Primul Război Mondial” – o amplă lucrare realizată de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale ”Liviu Borlan” Maramureș și Consiliul Județean Maramureș. Cu un text introductiv semnat de prof. dr. Ștefan Mariș (manager al CJCPCT ”Liviu Borlan” Maramureș) și un studiu realizat de Lucia Pop, muzeograf în cadrul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, albumul cuprinde în 185 de pagini descrierea, prin text și imagine, a 157 de monumente din 126 de localități ale județului.

”Volumul <<Monumente din județul Maramureș închinate Eroilor din Primul Război Mondial>> are rolul de a ne readuce mereu în memorie rolul istoric și jertfa celor care s-au sacrificat pentru reîntregirea țării. Pe teritoriul actualului județ Maramureș există numeroase monumente închinate eroilor, însă până în prezent nu a fost realizată o cercetare unitară care să le inventarieze şi nu au fost publicate lucrări consistente despre acest subiect. Prin urmare, unul dintre scopurile declarate ale acestui album este acela de a pune din nou reflectoarele asupra unor construcții care, deși au fost ridicate <<întru amintire>>, au căzut, nu de puține ori, în uitare”, a declarat prof. dr. Ștefan Mariș.

• ideea s-a născut în 2018, munca de cercetare s-a derulat în 2019

Publicarea albumului este rezultatul unui proiect laborios demarat în contextul aniversării Centenarului Marii Uniri a României, pentru că anul 2018 a fost momentul ”nașterii” proiectului ”Eroii Maramureşului. Eroii României Mari”, finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, în cadrul Programului CENTENAR.

A urmat, în 2019, o vastă cercetare ştiinţifică de arhivă şi de teren, care a vizat identificarea, documentarea, fotografierea și inventarierea tuturor monumentelor județului Maramureș dedicate Eroilor Marelui Război. Acțiunea de cercetare a fost coordonată de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale ”Liviu Borlan” Maramureș, demersul fiind sprijinit de o serie de instituții partenere (Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș din Baia Mare, Muzeul Maramureșului Sighetu Marmației) și colaboratori (primăriile din județ, Asociația Națională Cultul Eroilor ”Regina Maria”).

Baia Mare

• 2020 – lansarea albumului și a site-ului

Începutul lui 2020 a fost dedicat centralizării rezultatelor, editării albumului ”Monumente din județul Maramureș închinate Eroilor din Primul Război Mondial” și realizării website-ului www.monumenteeroi.cultura-traditionala.ro, toate acțiunile având aceeași menire: a readuce în atenţia marelui public amintirea eroilor din marea conflagraţie mondială a anilor 1914-1918.

Asuaju de Sus

Albumul ar fi trebuit să fie lansat în cadrul unor conferinţe cu public numeros, desfăşurate în cinci localităţi din Maramureş. Situația creată de pandemia de coronavirus nu a mai permis organizarea acestor evenimente, așa că singura lansare posibilă este cea virtuală. Volumele vor fi distribuite primăriilor din județ, bibliotecilor, instituțiilor muzeale și altor instituții partenere, prin mijloace care respectă măsurile actuale de prevenire a contaminării. Toate persoanele interesate să descopere monumentele județului sunt invitate să ”răsfoiască” și paginile site-ului dedicat acestora.

”Monumentele memoriale, construcții, în general, modeste, dar trainice, ne transmit mesaje care nu ne lasă nicidecum să ne uităm eroii. Respectul și recunoștința, pomenirea din generație în generație a celor jertfiți pe câmpurile de luptă pentru apărarea ţării fac parte din conştiinţa şi credinţa românească. Principalul reper comemorativ este Ziua Eroilor, sărbătoare națională a poporului român când, conform tradiției, în <<Ziua Înălțării Domnului>> se aduce un pios omagiu, an de an, eroilor români, cunoscuți și necunoscuți”, a menționat muzeograf Lucia Pop.

Sighetu Marmației

Sursă informații și foto: Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale ”Liviu Borlan” Maramureș

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.