Hemingway scria undeva: ”Nu există prieten mai loial decât cărţile”. Iar în zilele noaste – în care ne însingurăm și din cauză că așa sunt vremurile, dar și deoarece așa ni se pare mai prudent atât pentru sufletul, cât și pentru psihicul nostru – observația laureatului cu Pulitzer și Nobel este extrem de actuală. Descriu o cupolă imaginară peste timp, spații și stiluri și îmi aduc aminte un citat din Nichita Stănescu: ”A avea un prieten este mai vital decât a avea un înger”.

Și mă gândesc că, dacă nu ești printre norocoșii care să aibă un prieten cu care să își înceapă ziua la cafea sau pe care să îl sune seara să îi povestească pățaniile de peste zi, poate ești printre aleșii care mai savurează așa cum se cuvine o carte. Care te afunzi în paginile ei precum în ape miraculoase din care ieși mereu într-o versiune upgradată: mai bun, mai înțelept, mai senin.

Azi este 14 februarie – Ziua Internațională a Cărții Dăruite. Fă o bucurie cuiva: oferă-i o carte care pe tine te-a marcat. Sau ”uită” într-o cafenea cartea ta preferată. Rupe o bucățică din tine și dăruiește unui copil cartea din care tata îți citea în fiecare seară atunci când erai mic. Fă ordine în cutiile cu amintiri și donează unei biblioteci volumele de care ești pregătit să te desparți. Oferă-ți ție o carte la titlul căreia îți fug mereu ochii în vitrine. Vizitează un anticariat într-o expediție de tip vânătoare de comori.

Și nu uita cuvintele lui Mario Varga Llosa: ”Trăim atâtea vieţi câte cărţi citim”. Cum ar fi să fii… nemuritor? Și cum să te simți singur într-o lume în care există atâtea cărți de citit și atâtea cărți de dăruit?

Ramona-Ioana Pop

Imagine de la Pixabay

CITEȘTE ȘI:
Ai îmbrățișat astăzi pe cineva? Dar ieri?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.