Biblioteca Muzeului Orășenesc Baia Mare s-a constituit odată cu primele colecții, prin donațiile băimărenilor și, ulterior, prin achiziții. ”În primăvara anului 1930 colecțiile Muzeului Orășenesc (inclusiv biblioteca) au fost mutate, în casele Băncii oraşului, de pe actuala stradă Crişan. Cu această ocazie au fost inventariate şi ordonate 6.517 cărţi, biblioteca muzeului devenind astfel un important loc de culturalizare pentru băimăreni”, precizează Miorița Ştef – conservator-bibiotecar în cadrul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş.

Începând din 2007, biblioteca de la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureș a beneficiat de investiţii care au permis îmbunătăţirea condiţiilor de depozitare a cărților, precum şi organizarea unei săli de lectură.

”Fondul de carte veche (denumit «Schönherr Gyula», în memoria fondatorului Muzeului Orășenesc Baia Mare) constituit și îmbogățit de-a lungul timpului cuprinde astăzi 9.317 de volume, datate în perioada dintre secolele XV- XX. Fondul de carte curentă numără, în prezent, peste 15.000 de volume şi este structurat pe mai multe domenii: istorie, arhelogie, artă, etnografie, limbă şi literatură, periodice”, menționează Miorița Ştef.

Pentru a veni în ajutorul cititorilor, există un catalog online al fondului de carte curentă care cuprinde 12.350 de exemplare. Acestea pot fi accesate aici.

În 19 iunie 1904 se înființa Muzeul Orășenesc Baia Mare. În perioada 1904-1905, muzeul – ca instituţie publică aflată în proprietatea oraşului – gestiona aproximativ 7.000 de piese, structurate în colecţii de arheologie, istorie, numismatică, artă, artă manfacturieră, ştiinţele naturii, bibliotecă şi arhivistică.

Detalii, aici.

Sursă: Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş

În 1904, la parterul Hotelului Ștefan se inaugura Muzeul Orășenesc Baia Mare

CITEȘTE ȘI:
Azi se împlinesc 120 de ani de la înființarea Muzeului Orășenesc Baia Mare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.