Pe parcursul anului 2023, Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare a organizat 11 expoziții temporare, dintre care 6 la sediul instituției, iar restul în diferite orașe din țară.

”Numărul de expoziții temporare organizate în anul 2023 a fost de 11, dintre care 5 în țară (Oradea, Arad, Cavnic, Sighetu Marmației și Cluj-Napoca) și 6 la sediul instituției. Din acest punct de vedere, un singur an a fost mai bogat decât cel raportat și anume anul 2019, care de altfel deține și recordul de expoziții temporare organizate. Pe lângă tematicile clasice (mineralogice) abordate și mobilizarea de a de a duce în cel de al cinci-lea an itinerarea celui mai important proiect expozițional „Zestrea minerală a României”, am reușit organizarea, în colaborare, a unor expoziții cu tematici inedite, precum lămpile de mină sau mineralele din telefoanele mobile.

Cercetarea științifică este un alt domeniu în care raportarea pentru anul 2023 este una bogată: am reluat, prin cea de-a VI-a ediție, organizarea Simpozionului Științific Național „Patrimoniul natural”, am organizat un Workshop intitulat „Perspective privind înființarea Geoparcului Munții Gutâi” și am participat, în premieră, la una dintre cela mai prestigioase manifestări științifice internaționale „XI-th International ProGEO Symposium”, referitoare la conservarea patrimoniului geologic, în Marea Britanie. La aceste manifestări științifice, specialiștii Muzeului au prezentat 5 lucrări, concretizate prin publicarea a 5 abstracte, la care se adaugă un articol in extenso, publicat în Buletinul Științific al Centrului Universitar Nord din Baia Mare. Nu în ultimul rând, anul 2023 mai înregistrează o premieră, și anume, apariția primului număr al revistei „Patrimoniul natural”, editată de Muzeul nostru”, transmit reprezentanții Muzeului de Mineralogie, pe site-ul oficial.

Vlad HERMAN

Sursa imagine: Muzeul Județean de Mineralogie ”Victor-Gorduza”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.