”Jucăriile din tinda casei” este expoziția propusă de Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș. Are la bază colecția Laurei Hybris, formată din peste o mie de păpuși.

O colecție de peste o mie de păpuși din circa 40 de țări

Ideea colecției de păpuși a Laurei Hybris a apărut în 2013. ”Atunci am mers pentru prima dată la o piață de vechituri din Ravenna, Italia. Și am cumpărat-o pe Betsy Clark. (…) După ce am «investigat» povestea păpușii Betsy, mi-am dat seama că este un exemplar destul de rar din anii ’70. Alături de Betsy Clark, am mai achiziționat din piața de vechituri din Ravenna și alte câteva păpuși etnice. Și așa s-a retrezit în mine pasiunea pentru păpuși și s-a născut ideea colecționării lor”, a declarat colecționara pentru eZiarultău într-un interviu din vara anului trecut.

Azi în colecția personală Laura Hybris are peste o mie de păpuși din peste 40 de țări. Conform Laurei, ”în proporție de 90%, păpușile sunt unicat, fiind realizate manual”. Cea mai veche datează de la sfârșitul anilor 1800. ”O păpușă cu cap de porțelan roz glazurat, pictată manual. Cu corp din bumbac, iar rochița și dresurile din mătase”, menționează colecționara.

Prima dată, păpușile au fost expuse în Sarasău

Pentru prima dată păpușile au fost expuse în 2019, la grădinița din Sarasău. De Ziua Internațională a Copilului, în 2022, 600 de păpuși au fost prezentate la Muzeul Etnografic al Maramureșului din Sighetu Marmației în cadrul expoziției ”Pasiunea pentru păpuși – istoria unei povești nemuritoare”.

Expoziția ”Jucăriile din tinda casei” va face deliciul copiilor din Baia Mare de această dată. ”Pe lângă păpuși, voi mai expune miniaturi, jocuri vechi și jucării pentru băieți, cărți pentru copii vechi de peste 100 de ani și altele lucrușoare interesante… Sper că v-am stârnit curiozitatea și vă aștept cu drag să vizitați expoziția!”, scrie Laura pe contul de socializare.

Expoziția ”Jucăriile din tinda casei” va fi vernisată în 1 Iunie, la ora 12.00, la Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș.

Sursă foto: Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș

CITEȘTE ȘI:
Într-un sat din Maramureșul istoric locuiesc peste o mie de păpuși…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.