Producția documentară despre ia românească, ”Port Valoare și Splendoare”, va fi difuzată începând cu Ziua Națională a României, anunță Televiziunea Română.

”Încărcată de tradiție, exprimând esența trăirilor de veacuri ale acestui neam și, în același timp, actuală și chiar cool, ia românească este, probabil, unicul obiect vestimentar care întrunește aceste trăsături aparent antagonice. Și, totuși, ia a parcurs secole și a rămas extrem de vie în conștiința comunității, adaptându-se tuturor transformărilor sociale, istorice și tehnologice cunoscute de oameni de-a lungul timpului”, se arată în comunicatul Televiziunii Române.

”Prima producție documentară despre ia românească, proiectul «Port Valoare și Splendoare», ce poartă semnătura Iulianei Tudor, începe din 1 Decembrie la TVR 1, de la ora 16.30”, anunță TVR.

”Filmul pornește de la prietenia de o jumătate de secol dintre Theodor Pallady și Henri Matisse, o prietenie rodnică în istoria picturii și care e oglindită în lucrările dedicate iei de către artistul francez. Șase luni a muncit pentru «La Blouse Roumaine», ca să aducă splendoare în vremurile răvășite de al Doilea Război Mondial. Matisse nu a dat numele lucrării după frumoasa Lydia, modelul și asistenta care îi organiza viața în acea perioadă, ci a ales să omagieze cămașa românească, făcând-o astfel celebră în toată lumea”, se mai arată în comunicat.

De la atelierul din Nisa al lui Matisse din prima jumătate a secolului XX, povestea revine în secolul XXI, în mijlocul Bucureștiului, la „Semne Cusute” – atelierul Ioanei Corduneanu. ”Este un spațiu în care femeile de azi, cu studii superioare și preocupări predominant urbane, învață să coasă cămăși tradiționale după izvoade vechi, adunate de Ioana pe un blog – peste 2000 de izvoade din toate zonele țării. De-a lungul celor cinci episoade, vom vedea recreându-se sub ochii noștri, în acest atelier, celebra ie care l-a inspirat pe Matisse atunci când a pictat «La Blouse Roumaine»”, informează TVR.

Filmul ”Port Valoare și Splendoare” este o co-producție Creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție, instituție publică aflată în subordinea Primăriei Municipiului București și Premium Agency, în parteneriat cu Televiziunea Română.

Sursă informații și foto: Televiziunea Română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.