• 1091: A avut loc o bătălie în care pecenegii au fost învinși de oastea împăratului bizantin Alexios I. Nu e de zăbovit asupra faptului că s-au apucat unii să se ciomăgească, treaba lor, poate au fost nervoși că n-au prins bilete la teatru. Problema e că pecenegilor li s-a zis în fel și chip de-a lungul vremurilor, în fel și fel de limbi. De pildă grecii le spuneau patzinaki, în limba turcă se numeau beçenekler, pecenekler, pacanak, în limbile arabă și persană – bjnak, bjamak, bajanak, în tibetană be-co-nag, în armeană badzinaghi, în poloneză pieczyngowie, în latină bisseni, bessi. Așa că din partea oricărui peceneg ar fi legitimă întrebarea: ”Măi, oameni buni, hotărâți-vă odată, eu ce-s, cum mă numesc?”.
  • 1624: Cardinalul Richelieu devine ministru al regelui Ludovic al XIII-lea. Ei, și de-atunci să vezi distracție – vorba vine – la curtea Franței. Că Richelieu, cât a fost el de cardinal, n-a prea părut dus la biserică, parol!
  • 1868: S-a născut Alice Edmonstone – devenită prin măritiș Keppel -, rămasă în istorie ca un soi de ibovnică de frunte a regelui Edward al VII-lea al Regatului Unit. Și ca să vezi ce mică e lumea, Alice a ajuns să fie străbunica pe linie maternă a Camillei (fostă Parker Bowles), nevasta de acum a prințului Charles. După ce i s-a prăpădit amantul regal, Alice s-a retras o vreme prin Sri Lanka, iar mai apoi, revenită în Anglia și auzind că un alt rege Edward, dar al VIII-lea, a renunțat la tron pentru a se însura cu o duduie care n-avea sânge albastru, ar fi remarcat (potrivit Wikipedia): „Lucrurile se făceau mult mai bine pe timpul meu”. Ăsta da umor englezesc. Sau umor omenesc. (Tiberiu Sabo)

Sursa datelor: ro.wikipedia.org

Sursa foto: pixabay.com / Ryan McGuire

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.