• 1716: Apare lucrarea lui Dimitrie Cantemir ”Descriptio Moldaviae”. Una dintre cele mai importante opere ale lui Cantemir, scrisă în limba latină, între 1714 și 1716, pe când fostul domn al Moldovei trăia în Rusia. A fost scrisă la cererea Academiei din Berlin. Lucrarea are un caracter enciclopedic, conținând descrieri de natură geografică, politică, administrativă, organizatorică, socială și etnografică ale Moldovei. O scriere de excepție, mai cu seamă pentru acele vremuri.
  • 1946: Ho Chi Minh (sau Ho Și Min, cu mai e scris pe ici, pe colo) ajunge președinte al Vietnamului de Nord. Nu intrăm în detalii cu faptul că mânca omul comunism pe pâine la fiecare masă, de te miri că nu i se apleca. Treaba e că de-a lungul vremii a avut tot felul de nume, pesemne că nici nu mai știa exact cum îl cheamă. S-a născut ca Nguyen Sinh Cung, după care s-a numit Nguyen Tat Thanh, Nguyen Ai Quoc (tradus Nguyen patriotul), Ly Thụy, Ho Quang, Bac Ho (adicătelea Unchiul Ho). În fine, până la urmă a ales Ho Chi Minh, care s-ar traduce ”Cel care iluminează“. Trebuia să se facă felinar.
  • 1931: S-a născut Mihail Gorbaciov, ultimul președinte al Uniunii Sovietice. O figură importantă a istoriei recente, n-ai ce zice. În Occident a fost apreciat că prin acțiunile lui a dus la încheierea Războiului Rece și la dărâmarea Uniunii Sovietice. Rușii nu l-au apreciat tare mult (unii mai ales după așa-numita ”reformă a alcoolului”, pe care l-a scumpit zdravăn, considerând că nu e sănătos să se tragă chiar atât la măsea).
  • 1986: Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a semnat „Australia Bill”, care reglementează relațiile politice și juridice ale Marii Britanii cu Australia. Sună simpatic „Australia Bill”. Nu chiar precum ”Crocodile Dundee”, e drept.  (T.V.S.)

Sursa datelor: ro.wikipedia.org. Sursa foto: pixabay.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.