• 1878: Tratatul de la Berlin – puterile europene reconfigurează harta Balcanilor, iar Serbia, Muntenegru și România devin independente cu totul de Imperiul Otoman. Era cazul, că ne-am săturat și noi și turcii de atâta chelfăneală; cum se trezea unul cu fața la cearșaf, cum zicea ”hai să ne batem”.
  • 1908: Femeile concurează la Jocurile Olimpice moderne pentru prima dată. Iar de atunci olimpiadele au alt parfum al delicateții și al frumuseții.
  • 1930: Primul Campionat Mondial de fotbal a fost organizat la Montevideo, Uruguay. Am participat și noi atunci, fiindcă nu era cu calificări, ci cu cine se înscrie. Mai greu a fost nu cu fotbalul, ci cu mersul acolo cu vaporul. Trebuia să ai stomac tare, altminteri, după o călătorie atât de lungă, coborai pe țărm verde la față ca mătasea-broaștei, ce să-ți mai ardă de fotbal.
  • 1944: A văzut lumina zilei (plus cubul de la capătul tunelului) Ernő Rubik, arhitect și profesor de desen maghiar. A devenit celebru prin crearea cubului care îi poartă numele. Cubul Rubik s-a vândut cu toptanul în toate colțurile lumii, așa că nu e de mirare că inventatorul lui a ajuns primul milionar din blocul comunist. Și-a meritat banii omul, bravo lui, chit că le-a pus multora nervii pe bigudiuri din pricină că nu izbuteau să rezolve cubul. (Tiberiu Sabo)

Sursa datelor: ro.wikipedia.org. Sursa foto: pixabay.com/congerdesign

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.