• 1915: S-a născut Kenneth George Aston, un arbitru de fotbal englez căruia i se datorează multe îmbunătățiri în sportul rege. În timpul celui de-al II-lea Război Mondial a fost respins de Royal Air Force din cauza unei acnee. A fost însă acceptat de artileria regală, pesemne acolo se ținea seama mai puțin de coșuri și mai mult de bubuieli. ”În 1946, la întoarcerea în patrie, a fost primul arbitru federal care a îmbrăcat ținuta negru-alb, care a devenit repede ținuta standard a arbitrilor. (…) La mondialul englez din 1966, la partida Anglia – Argentina, s-a produs un fapt curios: un jucător s-a prefăcut că nu înțelege sau chiar n-a înțeles că este eliminat din teren și a continuat să joace. Acest fapt a trezit în Aston dorința de a găsi o modalitate de exprimare de așa manieră încât astfel de episoade să nu se repete. Aston povestea mai târziu că flash-ul i-a venit la un semafor: nevoit fiind să aștepte schimbarea culorii, i-a venit ideea de a confecționa cartonașul galben pentru avertisment și cartonașul roșu pentru eliminare. (…) În 1974 a introdus tabele de schimbare a jucătorilor care să permită atât jucătorilor, cât și arbitrului să înțeleagă mai repede cine sunt jucătorii în cauză” – scrie Wikipedia. Povești cu aromă de vremuri vechi, mereu de ascultat ori de citit.
  • 1715: Ludovic al XIV-lea al Franței, sau ”Regele Soare”, pleacă din viața reală la o odihnă veșnică. Asta după o domnie de 72 de ani. E drept că s-a apucat să domnească de țânc, dar oricum îți e greu să și numeri până la 72, darămite să mai și domnești. Mai ales când știi câți zurbagii aveai la curte și câte conițe zburdalnice.
  • 1804: Astronomul german Karl Ludwig Harding a descoperit unul dintre cei mai mari asteroizi din sistemul solar, pe care l-a botezat Juno. Ambițios omul: și-a dorit un asteroid, l-a descoperit, ce mai tura-vura! PS: Numele, derivat din cel al unei zeițe, sună nițeluș cam delicat pentru o namilă de asteroid, dar hai să manifestăm înțelegere, așa erau vremurile.
  • 1920: Monumentul Fântâna Timpului, rostuit în cinstea a 100 de ani de pace între Statele Unite și Regatul Unit, a fost inaugurat la Chicago. Să trăiască fântâna și neamurile ei! (T.V.S.)

Sursa datelor și foto: ro.wikipedia.org / Aysolaw5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.