Când te uiți altfel la lucruri, lucrurile se uită altfel la tine, zice Wayne Dyer. Să începem de aici discuția.

“Singurătatea doare”, “e greu să fii singur”, “numai singur să nu fii” etc. etc. etc. Da. Avem o cultură ce descrie singurătatea ca fiind ceva îngrozitor. Și exact asta ne face să ne complacem în situații de mult timp nepotrivite. Sigur că e ideal să fim cu cei dragi alături. Și la fel de natural și benefic este să fim în pereche. Dar sunt situații în care singurătatea este preferabilă. De exemplu, atunci când o alegem în detrimentul unei relații toxice, al singurătății în doi. Nu insist pe subiect pentru că nu e tema pe care vreau să o dezbat azi.

Sunt situații în care pur și simplu rămânem singuri. Din diferite motive. O perioadă mai lungă sau mai scurtă de timp. Și uneori se potrivește să fim singuri în preajma sărbătorilor. Cu atât mai greu, spune societatea. Există două concepte. Care ar părea (doar ar părea!) că descriu aceeași situație. Singurătatea și solitudinea. De fapt sunt complet diferite.

Dacă singuratatea are o încărcătură grea, care ne apasă, solitudinea înseamnă liniște în suflet. Atunci când te simți singur, te simți rău. Te simți abandonat, ai senzația nu ai niciun sens. Că ești respins, că nu ești iubit, că nu ai energie. În schimb, în solitudine, simți libertate. Libertatea de a te bucura de tine și de timpul tău cu tine. În solitudine te încarci cu energie. E doar un alt fel de a privi lucrurile. Dar care schimbă complet viziunea asupra întregii situații.

Și după ce schimbăm ”lentila”, putem trece la pasul următor.

Ce poți face atunci când îți petreci sărbătorile în solitudine? 🙂

1. Să fii bun cu tine, să ai compasiune. Să îți dai voie să simți ce simți, fără să te judeci. S-ar putea să nu îți placă la început și e ok.

2. Bucură-te de momentul prezent. Fie că te bucuri, fie că ești trist, situația e aceeași. Așa că de ce să nu îți ușurezi starea?!

3. Încearcă să îți folosești toate simțurile. Observă ceva ce poți să vezi, să auzi, să atingi, să miroși. De exemplu, aprinde o lumânare și privește-i flacăra. Cum arde? A ce miroase? Îi simți căldura? Lumina ei cu ce seamănă? etc.

4. Chiar dacă te simți singur pe dinăuntru sau pe dinafară, încearcă să te bucuri de ceva ce nu implică tehnologia. E dificil să te conectezi cu tine atâta timp cât ești permanent conectat la restul lumii.

5. Încearcă să faci ceva ce-ți place. E mai ușor să fii singur atunci când ai o activitate care îți face plăcere. De exemplu, poți găti ceva ce te încântă. Sau poți scrie într-un jurnal tot ce-ți trece prin minte. Ce te-a învățat anul 2021, de exemplu. Fă o listă cu oamenii, locurile și experiențele pentru care ești recunoscător în anul ce stă să se sfârșească.

6. Ieși din casă. Fă o plimbare pe jos, în natură. Poți conduce prin oraș sau împrejurimi. Fără țintă. Observă norii. Ascultă zgomotele orașului. Fii atent la sunetele naturii. Ia-ți o cafea și ieși în parc, pe o bancă.

Știu că e cu totul alt mod de a te raporta la lume decât ai fost învățat. Însă e modul ce schimbă lumea. 🙂 Și ce dacă tot te simți singur? Nu e nimic. E ok ca uneori să nu fim ok. Oricum lucrurile nu rămân așa pe veci. Doar se știe: vestea rea e că nimic nu-i veșnic, vestea bună-i că nimic nu-i veșnic.

Zile cu liniște! Și sărbători cu pace în suflet! La mulți ani! 🤗

Ela BALAJ
psiholog clinician & psihoterapeut integrativ

Foto (c) eZiarultău

 

CITEȘTE ȘI:
Nu mai trăi o viață care nu e a ta!

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.