De sărbători, obsesia generală este ca totul să fie perfect. De la podoabele din casă la rimelul de pe genele gazdei. De la fundița de pe cadouri la compoziția de cozonac. De la aroma de cetină din casă, la fulgii de nea de afară.

Căutăm perfecțiunea în viața de zi cu zi. Dar în perioada sărbătorilor de iarnă, această căutare devine obsesivă. Presiunea pe care o punem singuri pe noi sau cu care ne împovărează cei din jur vine să se adauge la presiunea pe care finalul de an o implică oricum, atunci când ne apucăm să socotim ce am realizat, ce am ratat. Și să le punem în balanță.

Pendulăm toată luna decembrie între niște șabloane: cum trebuie să fie, ce trebuie să fac, cât de larg trebuie să zâmbesc… Facem echilibristică între diverse sarcini, alergăm contra cronometru pentru a rezolva cât mai multe. Poate și pentru că uneori nu prima, ci ultima impresie contează, iar dacă anul a avut fisuri, măcar finalul lui să frizeze perfecțiunea. Așa că da, luna decembrie este a sărbătorilor, a cadourilor, a retrospectivelor, dar și a goanei după ideal. După strălucire.

Poate nu sunt sărbătorile perfecte la care ai visat. Poate nu e cel mai înalt brad. Nu cele mai savant alese cadouri. Nu cea mai creativă așezare a platourilor pe mese. Nu cel mai bine cântat colind. Dar cu siguranță perfecte dacă ai oamenii dragi alături. Sau în suflet. Oprește-te din goană. Savurează aerul care miroase a zăpadă. Bucură-te de un colind care se aude în zare. Sună-ți prietenii pe care ai tot amânat să-i suni. Ascultă-i. Zâmbește lucrurilor frumoase din viața ta. Ignoră neajunsurile (vor fi, oricum, acolo și mâine).

Sărbătorile nu sunt despre perfecțiunea din lucruri. Sunt despre toate imperfecțiunile care ne fac unici. Care ne colorează viața. Care ne unesc. Care ne despart. Care ne fac să zâmbim. Care ne fac să plângem. Sărbătorile nu sunt despre obiceiuri. Sunt despre sentimentul de acasă. Pe care nu îl găsești în pereți, ci îl simți în oameni.

Nu mai căuta perfecțiunea. Caută miracolul. Iar miracolul sărbătorilor e în noi. Și e exact atât de mare pe cât îi dai voie să fie. Sărbători fericite!

Ramona-Ioana POP

Imagine de la Pixabay.

 

CITEȘTE ȘI:
Lumina magică din jur și lumina magică din noi

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.