Ai îmbrățișat pe cineva astăzi? Dar ieri? Dar săptămâna trecută? Un gest simplu, care are demonstrate efecte pozitive pentru sănătate, este mult prea rar făcut de fiecare dintre noi.

Celebrată pentru prima oară în 1986, în Michigan (SUA), Ziua Îmbrățișărilor a fost lansată de Kevin Zaborney: acesta a sesizat că – în perioada dintre Crăciun și Ziua Îndrăgostiților – moralul oamenilor tinde să scadă. În plus, Zaborney a observat reticența americanilor de a-și arăta sentimentele în public. Pornind de la aceste două lucruri, s-a născut Ziua Îmbrățișărilor – celebrată în 21 ianuarie an de an în tot mai multe țări.

O simplă îmbrățișare este un gest prin care îți manifești dragostea, susținerea, compasiunea sau înțelegerea. Este benefic atât pentru cel care oferă îmbrățișarea, cât și pentru cel care o primește. Consolidează relații, reduce stressul, alină suferința, oferă siguranță și confort. Mai mult, ajută de la producerea de oxytocină – asociată cu fericirea.

”O îmbrățișare este un tonic excelent”, susține dr. Harold Voth – medic psihiatru la Menninger Foundation din Topeka (Kansas), citat de emaxhealth.com -, acesta detaliind: ”S-a demonstrat științific că oamenii cu un moral scăzut sau deprimați sunt mult mai predispuși la îmbolnăvire. O îmbrățișare poate alunga depresia și poate da sistemului imunitar forța să lupte. O îmbrățișare aduce un suflu nou într-un corp obosit, te face să te simți mai tânăr și mai puternic. În familie, îmbrățișările zilnice vor consolida relațiile și vor reduce semnificativ conflictele. ”

Știm: a-ți arăta emoțiile, cu atât mai mult în public, nu e ceva apreciat la scară largă în societate. Dar ce ar fi să pui mai mult preț pe ceea ce simți decât pe ceea ce spune lumea?! Cum ar fi, începând chiar de azi, să îmbrățișezi mai des oamenii care sunt importanți pentru tine? Fără să aștepți un motiv anume.

Un singur sfat: cere, totuși, voie înainte de a îmbrățișa pe cineva! Asta pentru ca urmările gestului să fie exclusiv pozitive pentru toată lumea 🙂

R. Anda Toma

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.