100 de organizații din 50 de țări din întreaga lume participă azi la cea de-a treia ediție a Zilei Internaționale a Reciclării Deșeurilor Electronice.
”Se estimează că 53,6 milioane de tone de deșeuri electronice au fost generate la nivel global în 2019, mai mult decât oricând, și se preconizează că cifra va ajunge la 75 milioane de tone până în 2030, însemnând 9 kg pentru fiecare persoană din lume”, informează ECOTIC.
Deșeurile electronice nu sunt doar foarte răspândite, ci au și o valoare materială: ”materiile prime conținute în deșeurile electronice globale generate în 2019 valorează aproximativ 50,8 miliarde EUR”, precizează aceeași sursă.
”Anul trecut, mai puțin de 18% din aceste deșeuri generate la nivel global au fost înregistrate oficial ca fiind reciclate, restul fie au ajuns la groapa de gunoi, fie au fost arse sau comercializate ilegal și tratate necorespunzător, deși 71% din populația lumii beneficiază de legislație privind deșeurile electronice și au obligativitatea de a le recicla. Acest lucru are ca rezultat o pierdere imensă de materii prime valoroase și critice din lanțul de aprovizionare și provoacă probleme grave de sănătate, mediu și societate”, trag semnalul de alarmă cei de la ECOTIC.
Ziua Internațională a Reciclării Deșeurilor Electronice este un eveniment organizat de WEEE Forum – organizație internațională non-profit formată din organizații de transfer responsabilități din domeniul managementului deșeurilor electronice. Participă actori din domeniu din întreaga lume, pentru a promova un comportament corect în ceea ce privește colectarea separată a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE), în vederea reciclării și revalorificării acestora.
Ediția de anul acesta a Zilei Internaționale a Reciclării Deșeurilor Electronice se axează pe educarea publicului larg în vederea creșterii gradului de conștientizare al acestora în ceea ce privește debarasarea corectă de echipamentele uzate.
Cu acest prilej, ECOTIC a lansat numărul de call center 021.9641 la care toți cetățenii României pot apela atunci când au nevoie de sprijin în predarea separată a deșeurilor de echipamente electrice și electronice. De asemenea, astăzi, ECOTIC împreună cu Asociația SENECA lansează quiz-ul ”Monștrii din groapă”, unde participanții pot juca și afla cum este corect să predea DEEE-urile. Monștrii din groapă vor dispărea doar după ce învățăm cum este corect să colectăm separat.
Sursă informații și foto: ECOTIC