Foto - Timur Chiș - WWF România

”Plăţi pentru Servicii de Mediu în Maramureş” este proiectul pilot pe care WWF-România îl demarează în parteneriat cu RNP Romsilva RA-Direcţia Silvică Maramureş. Un proiect pentru conservarea/ menținerea habitatelor forestiere valoroase şi a serviciilor ecosistemice din zona Ocolului Silvic Strâmbu Băiuț.

”Acestă zonă găzduiește valori naturale excepționale”

”Acestă zonă găzduiește valori naturale excepționale, include un sit NATURA 2000 – ROSCI0285 Codrii Seculari de la Strâmbu Băiuț, pădurea seculară Patrimoniu UNESCO, precum și alte două arii naturale protejate: Tăul Negru și Peștera cu Oase”, se menționează în comunicatul WWF-România.

Zona pilot este deja o pădure de stat certificată FSC® (Forest Stewardship Council). Certificarea de grup pentru managementul forestier aparține RNP Romsilva Direcția Silvică Maramureș, în a cărei subordine se află și Ocolul Silvic Strâmbu Băiuț.

”Pe măsură ce tot mai multe produse pe bază de lemn vor fi folosite în viitor, presiunea asupra pădurilor și a oamenilor care depind de ele va continua să crească. Este esenţial să contribuim la transformarea sectorului forestier și să sprijinim trecerea către producția și consumul responsabil de bunuri dar si de servicii furnizate de ecosistemele forestiere. Pădurea gospodărită în mod responsabil oferă produse forestiere sustenabile din lemn sau produse accesorii ale pădurii dar și servicii ecosistemice care sunt esențiale pentru menţinerea integrităţii ecosistemelor dar și pentru dezvoltarea durabilă a comunităţilor locale”, explică reprezentanții WWF-România.

Obținerea certificării FSC pentru două categorii de servicii ecosistemice din zona pilot

Proiectul pilot „Plăţi pentru Servicii de Mediu în Maramureş” își propune obținerea certificării FSC pentru două categorii de servicii ecosistemice din zona pilot. Biodiversitate și servicii recreative. Dar și dezvoltarea unui mecanism de plată pentru servicii de mediu ce îşi propune să contribuie la conservarea/ menținerea habitatelor forestiere valoroase și a serviciilor furnizate de acestea în beneficiul comunităţilor locale. ”Acest fond de conservare al valorilor naturale va fi dezvoltat într-o manieră participativă, transparentă, cu aportul factorilor interesaţi din zonă, tocmai pentru a asigura o structură sustenabilă ce poate contribui pozitiv atât la conservarea valorilor naturale locale cât şi la dezvoltarea durabilă a comunităţilor”, informează sursa citată.

Foto: Alexandra Pușcaș – WWF România

În vederea implementării cu succes al acestui nou proiect pilot, cei de la WWF-România s-au întâlnit cu reprezentanții Direcției Silvice Maramureș, partener cheie WWF-România în acest proiect. Precum și cu alți factori interesați de pe plan judeţean. ”În cadrul întâlnirii am discutat aspecte legate de importanţa serviciilor furnizate de ecosisteme, certificarea FSC a serviciilor ecosistemice şi posibilităţile de funcţionare eficientă a unui astfel de mecanism de plată pentru servicii de mediu, ce poate contribui la conservarea/ menținerea habitatelor forestiere valoroase şi dezvoltarea locală durabilă”, anunță cei de la WWF-România.

Înfiinţată în 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii în peste 100 de ţări. Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător şi să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura.

Mai multe despre WWF-România, aici.

Sursă informații și foto: WWF-România

CITEȘTE ȘI:
WWF România, vizită la Codrii Seculari de la Strâmbu Băiuț

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.