World Wide Fund for Nature (WWF) propune un nou concept pentru ca alimentația sănătoasă să fie una și prietenoasă cu natura și clima: ”Meniul pentru Planetă”.
La nivel individual, un ”Meniu pentru Planetă” se compune pe baza a patru criterii de decizie: produse provenite din ferme prietenoase cu natura, mai multe plante și mai puține produse de origine animală (cu referire specială la carnea roșie), produse cât mai puțin procesate, precum și echilibru și varietate cât mai mare.
”Un regim alimentar ce ține cont și de diversitatea și limitele planetei ar putea fi soluția pentru a reduce gazele cu efect de seră cu cel puțin 30%, pierderea biodiversității cu până la 46%, și moartea prematură cu cel puțin 20%” – acestea sunt câteva dintre concluziile noului raport științific lansat de WWF, un raport care pune reflectorul pe 147 de țări (inclusiv România).
Alături de raportul menționat mai sus, WWF oferă pentru prima dată și o platformă online pentru calcularea și vizualizarea impactului asupra naturii și sănătății al regimului alimentar, la nivel individual, național și global. Calculatorul arată impactul a 6 tipuri de regimuri alimentare, dar permite și ajustări punctuale pe categorii de produse alimentare, în funcție de propriile preferințe – aceste ajustări personale sunt traduse automat în vizualizări privind impactul asupra sănătății și naturii.
”Sănătatea și mediul trebuie luate în considerare împreună. Calculatorul nostru privind impactul regimurilor alimentare va ajuta fiecare țară să înțeleagă mai bine impactul schimbărilor alimentare, astfel încât să poată oferi tuturor cetățenilor recomandări care să fie benefice atât pentru oameni, cât și pentru planetă”, a declarat Brent Loken, coordonatorul științific al Diviziei pentru Hrană din cadrul WWF și autorul principal al raportului.
Noul raport și platforma online ”Planet-based Diets” se adresează atât oamenilor de rând, cât și factorilor de decizie și celor din sistemul de comercializare a alimentelor.
”În ultimii 50 de ani, mărimea medie a populațiilor de specii sălbatice a scăzut cu 68%, iar producția de alimente a cauzat 70% din pierderea biodiversității pe uscat și 50% din apa dulce. În prezent, doar 9 specii de plante reprezintă 66% din recolta agricolă totală, 8 specii de păsări și mamifere domestice furnizează mai mult de 95% din alimentele provenite de la animale”, sunt câteva dintre datele statistice oferite de WWF.
În regimul alimentar actual, în România ”avem un consum nesănătos de mare de carne roșie (cu 44% mai multe calorii decât recomandările oficiale), zahăr și alcool, și un consum redus de pește, fructe, legume, leguminoase și semințe”, se arată în comunicatul WWF.
WWF îndeamnă la o atitudine echilibrată și o orientare în consum în funcție de cele patru principii care definesc un regim alimentar sănătos atât în plan personal, cât și pentru planetă, și aprovizionarea din surse cât mai locale/apropiate de consumator.
Materialul integral este disponibil aici.
Sursă informații și foto: WWF
CITEȘTE ȘI:
Alergător în „Maratonul NePădurilor”
WWF România, vizită la Codrii Seculari de la Strâmbu Băiuț
A început proiectul de refacere și îmbunătățire a suprafețelor destinate hranei faunei din Maramureș