Fundația Conservation Carpathia a demarat un program de reintroducere a zimbrului în munții Făgăraș. Ca prim pas, vor fi aduși din Germania patru zimbri, iar până la finalul anului e programată aclimatizarea altor nouă zimbri, aduși de data aceasta din Polonia. Pe termen lung este planificată continuarea reintroducerii graduale a acestei specii până la formarea unei populații stabile de 30 de zimbri în zonă – se arată într-un comunicat al fundației.

Dispărut de pe meleagurile noastre acum aproximativ 200 de ani, zimbrul a fost reintrodus cu succes în ultimii ani în județele Neamț, Caraș Severin și Hunedoara. Fundația Conservation Carpathia extinde acest demers și își asumă misiunea de a reface de la zero populația de zimbri în Carpații de Sud, în zona munților Făgăraș.
Cele 4 exemplare venite în munții Făgăraș vor fi găzduite într-un țarc de aclimatizare, urmând să fie eliberate în sălbăticie la primăvară, la distanțe de 20-30 km de localități. Selecția zimbrilor a fost făcută pe baza cărții de pedigree europene, astfel încât să asigure adaptarea rapidă a acestei specii la mediul înconjurător și să ofere șanse maxime de supraviețuire.

„Zimbrul este cel mai mare mamifer terestru din Europa. Rolul său în natură este unul pozitiv, conform studiilor realizate. România are condițiile naturale adecvate, iar noi avem șansa de a contribui la revenirea sa. Alături de celelalte specii, zimbrul va completa un tablou de natură sălbatică, unic în Europa. Credem că suntem norocoși, pentru că asta înseamnă plus valoare pentru România”, a declarat Daniel Bucur, manager de proiect la Fundația Conservation Carpathia.

Programul de populare cu zimbri din Munții Făgăraș se realizează în cadrul proiectului „Creation of a Wilderness Reserve in the Southern Carpathian Mountains, Romania”. Principalul scop al proiectului este reconstrucția habitatelor degradate și aplicarea unor măsuri de conservare care să permită refacerea proceselor naturale și care deopotrivă să creeze beneficii comunităților locale din zona Munților Făgăraș – mai arată reprezentanții Fundației Conservation Carpathia.

Sursa foto: carpathia.org

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.