Cercetători de la patru universități din România, Macedonia de Nord și Republica Moldova au demarat cea mai amplă anchetă de evaluare a fenomenului risipei alimentare la nivel regional.

”Cercetarea cantitativă adresată consumatorilor va fi completată de o cercetare calitativă care va viza și alți actori implicați în filiera agro-alimentară: producători, procesatori și comercianți”, menționează reprezentanții Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca.

De ce este necesar un astfel de studiu? ”Aproximativ o treime din produsele alimentare destinate consumului uman la nivel mondial sunt irosite, ceea ce generează costuri economice și ecologice semnificative. Doar în Europa, 89 de milioane de tone de alimente ajung în fiecare an la gunoi, iar cinci milioane de tone provin din România, care ocupă astfel locul 9 în clasamentul risipei alimentare, după Macedonia (locul 8)”, informează USAMV Cluj-Napoca.

Studiul – condus de cercetători de la USAMV Cluj-Napoca, Universitatea din Craiova, Universitatea Tehnică a Moldovei și Universitatea Sainte Cyrille et Method de Skopje – este primul de această amploare desfășurat concomitent în mai multe țări din regiunea Europa centrală și de est.

Acesta răspunde unei nevoi urgente de cunoaștere a fenomenului în contextul în care, la nivelul Republicii Moldova nu există nicio cercetare pe această temă, iar în România și Macedonia sunt insuficiente și nu includ actori din întreg lanțul agro-alimentar. ”Rezultatele vor fi valorificate la nivel de societate civilă și de autorități, dar și transpuse în acțiuni concrete de sensibilizare a tuturor actorilor implicați prin campanii de influențare a comportamentului de consum (organizarea de conferințe, mese rotunde, ateliere participative șamd)”, se precizează în comunicatul USAMV Cluj-Napoca.

”Criza sanitară actuală a demonstrat încă o dată importanța asigurării suveranității alimentare de către fiecare stat și a adaptării tuturor actorilor implicați la o astfel de situație, prin găsirea unor soluții inovative. În acest context, reducerea risipei alimentare reprezintă un obiectiv prioritar”, a precizat coordonatorul proiectului – prof. dr. Cristina Bianca Pocol de la USAMV Cluj Napoca.

Proiectul este derulat în parteneriat cu Food Waste Combat, una dintre cele mai active organizații non-guvernamentale din România, care are drept scop sensibilizarea și reducerea risipei alimentare în România.

Activitățile sunt parte integrantă ale proiectului ACTIF ”Zéro Gaspillage – pour une production et une consommation responsables en ECO” (”Zero risipă, pentru o producție și un consum responsabil în Europa centrală și orientală”) și este finanțat de Agence Universitaire de la Francophonie en Europe Centrale et Orientale – cea mai importantă rețea universitară din lume, cu peste 1.000 de unități membre din 118 țări și 59 de locații răspândite pe cinci continente.

Chestionarul cercetării poate fi complet aici.

Sursă informații și foto: Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.