Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, prin Administrația Fondului pentru Mediu,
a lansat astăzi Programul de finanțare ”Casa Eficientă Energetic”.

”Prin Programul <<Casa Eficientă Energetic>>, care are un buget de 430 de milioane de lei, aproximativ 9.000 de proprietari de case din România își vor putea eficientiza energetic locuințele. Scopul programului este reducerea consumului de energie din casele românilor și a emisiilor de gaze cu efect de seră. Cu alte cuvinte: creșterea eficienței energetice și/sau utilizarea energiei din surse regenerabile în locuințele unifamiliale existente, situate într-un imbobil-construcție având regim de înălțime de cel mult 3 nivele”, informează Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP).

Românii pot beneficia de o primă energetică în valoare de maximum 15.000 de
euro, sumă pe care MMAP o finanțează prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). ”Finanțarea nerambursabilă decontează 60% din costul unor astfel de
lucrări, dar nu mai mult de suma menționată, respectiv 15.000 de euro”, se precizează în comunicatul MMAP.

Cheltuielile eligibile ale Programului ”Casa Eficientă Energetic” vizează instalarea de
ferestre izolante; izolarea acoperișului, a pereților exteriori; montarea unei centrale mai
eficiente, a panourilor solare, sisteme de ventilație, corpuri de iluminat cu LED, senzori
de mișcare, robineți și conducte noi etc. ”Condiția eligibilității proiectului este ca eficiența energetică a locuinței să crească, după implementarea acestuia, cu cel puțin o clasă energetică”, informează aceeași sursă.

Urmează ca toți cei interesați de ”Casa Eficientă Energetic” să depună online cererea
pentru prima energetică (disponibilă pe site-ul www.afm.ro), însoțită de un certificat de performanţă energetică inițial și un audit energetic al casei unde vor să facă lucrarea. Imediat după acceptarea cererii, proprietarii vor primi un număr unic de înregistrare și au la dispoziție 15 de zile pentru a depune dosarul investiției. După aprobarea dosarului, lucrările pot începe și se pot derula într-o perioadă de maximum 18 luni. La final, AFM decontează 60% din investiție, după un nou audit energetic al casei.

Mai multe detalii sunt disponibile aici.

Sursă informații și foto: Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.